Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poplach na Krásnej Hôrke: Tlejúce trámy sa opäť rozhoreli!

Kultúrna pamiatka Krásna Hôrka je po požiari zničená Zobraziť galériu (10)
Kultúrna pamiatka Krásna Hôrka je po požiari zničená (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nešťastiu na hrade Krásna Hôrka nie je koniec! Po tom, čo hrad zničil sobotňajší obrovský požiar, sa v nedeľu večer opäť rozhorel. Na svedomí ho mal silný vietor v Krásnohorskom Podhradí, ktorý rozhorel tlejúce trámy.

„Silný vietor spôsobil, že zvyšky drevených trámov, ktoré boli zabudované v obvodových múroch hradu a tleli sa znova rozhoreli,“ potvrdil večer informáciu dôstojník operačného strediska rožňavských hasičov Attila Dudáš. Silný nárazový vietor spôsobil, že kúsky žeravých uhlíkov sa rozmetávali do okolia. Na mieste zasahovalo 15 hasičov z Rožňavy a Košíc, 15 dobrovoľných hasičov zo Štítnika a dobrovoľníkov z Krásnohorského Podhradia. Situáciu celú noc kontrolovala armáda a hasiči, ktorí zabezpečili terén v okolí. Podľa dostupných správ je situácia pod kontrolou.

Za sobotňajším požiarom hradu Krásna Hôrka sú zrejme dvaja chlapci vo veku 11 a 12 rokov, ktorí sa pokúšali zapáliť si cigaretu. Neopatrným zaobchádzaním však podpálili trávu na hradnom kopci, od ktorej sa vznietila aj národná kultúrna pamiatka.

Vyšetrovateľ už v tomto prípade začal trestné stíhanie pre zločin všeobecného ohrozenia. Miesto činu stále skúmajú experti z Kriminalistického a expertízneho ústavu PZ v Košiciach. Požiar trávy na hradnom kopci v Krásnohorskom Podhradí spozorovala policajná hliadka v sobotu okolo 13:30. Oheň napáchal na hrade rozsiahle škody. Pri požiari zhorelo aj auto Renault Scénic, ktoré parkovalo pri pamiatke. Majiteľovi vozidla vznikla škoda za tritisíc eur.

Do záchranných prác sa zapojili záchranné zložky HaZZ, RZP a vojenská posádka VÚ v Rožňave. Na mieste zasahovalo 47 policajtov z jednotlivých policajných zložiek a dva služobné psy. Zasahoval aj vrtuľník letky Ministerstva vnútra SR, 84 príslušníkov HaZZ s dobrovoľníkmi.

Pri incidente sa nezranil žiaden civil. Jeden príslušník HaZZ Rožňava utrpel ľahké zranenie, ktoré si nevyžadovalo ošetrenie. Požiar lokalizovali o 15:30, zásah policajtov potrval do 21:00. Polícia naďalej situáciu monitoruje a objekt stráži, v obci sú posilnené policajné hliadky.

Pozrite si v galérii, aké škody oheň na hrade napáchal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu