Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Duálne ceny naďalej nezvláda zhruba štvrtina obchodníkov, tvrdí SOI

(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Disciplína podnikateľov pri duálnom zobrazovaní cien v korunách a eurách, prepočtoch cien či správnom informovaní o hodnote konverzného kurzu sa začiatkom októbra nezvýšila. Podobne ako ku koncu septembra rôzne nedostatky pri kontrolách vykázala zhruba štvrtina preverovaných firiem.

Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Slovenská obchodná inšpekcia (SOI). Z celkového počtu viac než 8000 kontrol, ktoré inšpektori SOI vykonali od 24. augusta do 12. októbra, nemalo nedostatky 73,49 percenta prevádzok. Ku koncu deviateho mesiaca bol pomer bezproblémových podnikateľov takmer rovnaký.

Za viac ako mesiac a pol od začiatku obdobia povinných dvojitých cenoviek sa však podnikatelia výrazne zlepšili. "Počet prevádzok s nedostatkami má klesajúcu tendenciu," napísala v správe o kontrolách SOI. Situácia na trhu sa neustále zlepšuje, k čomu prispieva aj odstraňovanie menej závažných nedostatkov už počas previerky za prítomnosti inšpektorov, dodal strážca dvojitých cenoviek.

Obchodníci sú od 24. augusta povinní uvádzať na cenovkách sumy v korunách aj eurách spoločne s informáciou o konverznom kurze, ktorý bol nastavený na 30,1260 SKK/EUR. Krajina prejde na novú menu od januára. Dvojité ceny majú ľuďom umožniť lepšie si zvyknúť na euro a zabrániť neodôvodnenému nárastu cien.

Ceny v oboch menách musia obchodníci zobrazovať až do konca budúceho roka. Po dvoch týždňoch od začiatku povinnosti mal problémy s dodržiavaním pravidiel duálneho zobrazovania asi každý druhý skontrolovaný obchodník. Nedostatky odhalili napríklad nesprávne zaokrúhľovanie súm pri prepočte z korún na eurá alebo chybné zobrazovanie konverzného kurzu.

"Nedostatky v zobrazovaní konverzného kurzu v poslednom období neprekročili úroveň štyroch percent," poznamenala SOI. Pri jednotkových cenách ubúda prípadov chýbajúcich dvojitých cenoviek aj nesprávnych prepočtov, doplnila. Žiadne nedostatky nevykázali ceny v katalógoch pri zásielkovom predaji.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu