Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

O ČOM MÁTE PRÁVO VEDIEŤ

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Sekcia Máte právo vedieť je vlajková loď festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet, na ktorej sa tento rok plavia hrdinovia bez masiek: Anna, Rebija, Thet a mnohí ďalší.

Každý sám za seba vyrozpráva divákom príbeh o krajine, v ktorej niečo nie je „s kostolným poriadkom“, príbeh plný často márneho boja, strát a utrpenia, ktorý sa nesmie ignorovať, pretože ním bojujú za práva a lepší život miliónov ľudí, aj nás.

Príbeh Anny Politkovskej dnes bohužiaľ musí vyrozprávať niekto iný. Ruská novinárka, ktorá sa dostala prihlboko pod povrch rusko-čečenskej vojny bola v roku 2007 zavraždená. Kým, to sa doteraz nepodarilo objasniť. Neznámy páchateľ je možno príliš známy... Režisérke Mashi Novikovej sa však podarilo poskladať z rozhovorov a ciest do Čečenska film Anna v prvej línii – unikátnu výpoveď o tejto statočnej žene.

Príbeh ďalšej obdivuhodnej ženy – 63-ročnej Rebije Kadírovej, kedysi siedmej najbohatšej osoby v Číne, ktorá pracovala pre vládu, aby napokon za jej kritiku skončila na šesť rokov vo väzení– zasa prináša film Desať podmienok lásky, ktorý sa zameriava na Ujgurov žijúcich pod útlakom Číny.

Thet Sambath sa vo filme Nepriatelia národa s odvahou hodnou hollywoodskeho akčného hrdinu púšťa do rozhovorov s obávanými Červenými Kmérmi, zodpovednými za vyvraždenie vyše 2 miliónov nevinných Kambodžanov.

Z celkom iného bojového poľa je nový film poľského dokumentaristu Pawla Lodzinskeho Chemo. Prostredníctvom jeho kamery hľadíme do tváre pacientom z onkologickej kliniky – optimistickej matke päťmesačného chlapčeka, sympatickej predavačke zeleniny i tehotnej žene, ktorú čaká amputácia prsníka...

 

Všetko o festivale na www.jedensvet.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu