Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

JEDEN SVET 2007: 56 filmov v siedmich sekciách

Záber z filmu Tancujúce Kátmandú
Záber z filmu Tancujúce Kátmandú

Kompletný zoznam filmov s anotáciami a program kín hľadajte vo Festivalových novinách na miestach projekcií, alebo na www.jedensvet.sk.

MÁTE PRÁVO VEDIEŤ je sekcia zostavená z výberu filmov, ktoré nakúkajú za fasády politických vyhlásení a približujú verejnosti viac pohľadov na udalosti, ktoré sa v médiách spomínajú, ale neobjasňujú.

Vo filmoch zo sekcie GLOBALIZÁCIA: VÍŤAZI A PORAZENÍ sa ich tvorcovia zamýšľajú nad plusmi a mínusmi globalizácie. Životné prostredie v súboji s pokrokom a vývojom technológií; skutočná potreba a prebytok; hlad a svet presýtený produktmi, ten istý svet, len o niečo ďalej, trpiaci nedostatkom; stroje verzus ľudská práca. Zdá sa, že globalizácia paradoxne rozdeľuje svet: na víťazov a porazených.

V sekcii novej festivalovej sekcii RÓMOVIA MEDZI NAMI sa objavia filmy z takmer výlučne českej a slovenskej produkcie. Snažia sa poukázať na to, že sa stále málo hovorí o spôsobe života Rómov na Slovensku, o ich identite, hodnotách a problémoch v kontexte súčasnej spoločnosti.

Ako ťažko sa dnes niekde bojuje o demokraciu a ako sa toto slovo odlišným spôsobom skloňuje a uplatňuje v Azerbajdžane, Rusku, Čečensku, Číne, Kongu či Bielorusku? To uvidíte v sekcii DEMOCRACY REPORT.

Sekcia ŽENSKÝM HLASOM prináša osudy žien, ktoré sa z rôznych dôvodov stali obeťami spoločenského systému, vždy v závislosti od kultúry, v ktorej žijú. Ale dokazujú tiež, že je možné negatívne zážitky spracovať do užitočných skúseností a že aj uprostred najväčšieho zúfalstva a pokory sa rodí nádej na krajší život. Filmy zo sekcie STRETY A STRETNUTIA KULTÚR divákov zavedú do Indie, na Severný pól, do Čečenska, na Sibír, do Číny, do Bosny a ešte ďalej. Uvidia priesečníky rozlične žijúcich, rozlične zmýšľajúcich a rozličnými pravidlami sa riadiacich kultúr, ktoré postupne zanikajú. Krása, škaredosť, napätie, boj, prekvapenie a pútavý príbeh nemusia byť vôbec súčasťou výhradne hranej kinematografie.

JEDEN SVET DEŤOM ponúka tri krátke dokumentárne filmy, vyrobené špeciálne pre detského diváka. Témy krátkych dokumentov sa týkajú najmä života detí v rozvojových krajinách, alebo vypovedajú o deťoch utečencov, ktorí odišli zo svojej vlasti hľadať lepšiu budúcnosť pre svoje rodiny v Európe.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu