Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tipy z festivalu Jeden svet na stredu 05.12.

Jeden svet
Jeden svet

Aj dnešná ponuka festivalu Jeden svet je mimoriadne bohatá. Ponúkne zamyslenie nad izraelsko-palestínskym konfliktom, nad možnosťami angažovaného umenia, úskaliami rozvojovej pomoci, ale aj nad situáciou Rómov na Slovensku.

Vo Veľkej sále kina Lumiére premietneme o 18.45 výnimočný dokument, ktorý spolu nakrútili Palestínčan Imád Burnat a Izraelčan Guy Davidi s názvom Päť rozbitých kamier. Ukazuje, že izraelsko – palestínsky konflikt je zložitý a zdá sa, že naň vždy doplácajú napokon len obyčajní ľudia. Aj na jednej aj na druhej strane. Po ňom si môžete pozrieť tiež provokatívnu mystifikačnú snímku o kulte pouličného umenia Banky: Exit through the Gift Shop. Legendárny britský streetartista Banksy kašle na konvencie a spoločenskú prestíž. Napriek tomu, že film o ňom nominovali na Oscara, stále odmieta odhaliť svoju identitu a tvrdí, že už aj streetart sa stal snobskou záležitosťou.

Ak sa zaujímate o porevolučný vývoj v arabskom svete, v Malej sále kina Lumiére si nenechajte ujsť film s názvom Nedáme sa umlčať a následnú diskusiu. Snímka ponúka pohľad na priebeh arabských revolúcií v Tunisku, Egypte a v Libanone a premietať ju začneme o 19.00. O tom, ako to dnes vyzerá v Tunisku, ako sa tam darí budovať novú spoločnosť a čo jej obyvateľov najviac trápi, porozprávajú dve hostky festivalu z tejto krajiny. Ben Fredj Nozha (tuniská aktivistka) a Mtiri Hajer (nezávislá tuniská novinárka). Diskusia s názvom: Tunisko – očakávania a realita po arabských revolúciách sa začne o 20.00.

Z ponuky kina Mladosť si nenechajte ujsť najnovší dokument renomovaného slovenského režiséra Jara Vojteka Cigáni idú do volieb (začiatok o 18.15). Cez  tragikomickú kampaň v osadách sledujeme cestu aktivista a hudobníka Vlada Sendreia za jeho snom – politickou kariérou, v rámci ktorej by mohol ako poslanec Banskobystrického vyššieho územného celku niečo skutočne spraviť pre zlepšenie života Rómov. Nevyšlo to. Prečo? Aj to sa ho môžete spýtať v rámci následnej diskusie s názvom Rómovia v politike. Okrem Vlada Sendreia sa budeme rozprávať aj s dokumentaristom Jarom Vojtekom, rómskym poslancom v NRSR Petrom Polákom a etnológom Tomášom Hrustičom o tom, či je väčšinová spoločnosť pripravená akceptovať rómskych politikov a prečo je také ťažké, aby sa Rómovia presadili.

V  KC Dunaj je dnes na programe snímka renomovaného českého dokumentaristu Martina Marečka Pod slnkom tma (začiatok o 16.30), ktorá nás zavedie do odľahlej zambijskej dedinky Masuku. Je to dokument o misii dvoch českých rozvojových expertoch, ktorý vznáša otázky o najrôznejších úskaliach rozvojovej pomoci. Získala tri ocenenia na festivale dokumentárnych filmov v Jihlave - hlavnú cenu v súťažnej sekcii Česká radosť, Cenu divákov a Cenu Silver Eye. V následnej diskusii bude hovoriť protagonista filmu Milan Smrž, Tomáš Bokor z OZ Človek v ohrození a doktorand na Viedenskej univerzite Tomáš Profant, ako by sme mali zmysluplne spolupracovať s rozvojovými krajinami? Začne sa o 17.30.

Festival Jeden svet pripravuje OZ Človek v ohrození. Podrobnosti o filmoch, sekciách, programe a hosťoch nájdete na: http://www.jedensvet.sk/.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu