Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ženy v prvej línii

Aj tento rok môžete na medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jeden svet stretnúť a pozhovárať sa so zaujímavými zahraničnými hosťami. Zobraziť galériu (2)
Aj tento rok môžete na medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jeden svet stretnúť a pozhovárať sa so zaujímavými zahraničnými hosťami. (Zdroj: Jeden svet)

Viete o tom, že až 1,5 milióna žien ročne sa dostane do sexuálneho otroctva? Zažívajú nepredstaviteľné veci a vymaniť sa z prostredia, ktoré zneužíva ženy je pre ne veľmi ťažké. Na festivale Jeden svet (od 3. do 9. decembra) uvedieme aj výnimočný dokument Mimi Chakarovej Cena za sex.

 

Pracovala na ňom 9 rokov a so skrytou kamerou prezlečená za prostitútku dokonca  prenikla do uzavretého prostredia tureckých nočných klubov. Snímku uvedieme v rámci filmovej sekcie „Ženy v prvej línii“. Festival každoročne upozorňuje na výnimočné ženy, ktorých je vo svete dosť, no málokto o nich vie. Na ženy, ktoré sa napriek mimoriadne nepriaznivým podmienkam na život nevzdávajú a bojujú za svoje práve. Napríklad v Afganistane ešte ani dnes – napriek tomu, že Taliban už padol – nie je vôbec bezpečné venovať sa obyčajnému športu, ak ste žena. Hovorí o tom film Dievčatá v ringu  o troch afgánskych boxerkách. Spisovateľ Michal Hvorecký si ho už pozrel a zasiahol ho.  „Odkedy som roku 2010 navštívil Afganistan, táto krajina ma fascinuje a priznám sa, jej budúcnosť ma trocha desí. Čítam knihy, pozerám filmy, sledujem správy, študujem dejiny. Tento film vyniká v mnohých smeroch a vrelo ho každému odporúčam. Hovorí sa, že úroveň krajiny sa dá ľahko posúdiť podľa toho, ako sa tam žije ženám. V tomto smere vychádza Afganistan mimoriadne zle. No nájdu sa tam mnohé výnimočné ženy ako sú tieto odvážne boxerky. Držím im palce, aby svoj boj doviedli do víťazného konca, aby neskončili ako nedávno úbohá Kamala. Budú potrebovať aj našu pomoc a pochopenie.“, píše Michal Hvorecký.

Aj tento rok môžete na medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jeden svet stretnúť a pozhovárať sa so zaujímavými zahraničnými hosťami. Mnohí sú z krajín, kde sa žije  oveľa ťažšie ako na Slovensku – z Barmy, Mozambiku, Tibetu, alebo z Tuniska. Nebudú medzi nimi chýbať ani výnimočné ženy. Príde napríklad barmská aktivistka Julia Tarip, ktorá od roku 2003 pôsobí v Kačínskej ženskej asociácii  ako koordinátorka programu proti obchodovaniu s ľuďmi a vedie advokačné kampane za práva žien a detí.  Z Tuniska prídu na Slovensko až dve mladé ženy. Obe sa občiansky angažujú v krajine, ktorá pred dvoma rokmi  odštartovala proces „arabských revolúcií“. Ponúknu svoj pohľad na to, čo sa tam v súčasnosti deje.  Ben Fredj Nozha je aktivistkou a členkou Tuniskej siete pre tranzičnú spravodlivosť a Medzinárodnej asociácie na podporu politických väzňov. A Mtiri Hajer pracuje ako nezávislá novinárka v Tunisku. Zaujíma sa o témy dodržiavania ľudských práv.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu