Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Spravte si svoj vlastný malý Festival Jeden svet

Jeden svet
Jeden svet (Zdroj: jedensvet.sk)

Ako ste už zvyknutí, medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet, prináša filmy, ktoré inokedy nemáte veľa možností na Slovensku vidieť. Dozvedáte sa z nich o živote v krajinách tretieho sveta, v štátoch s nedemokratickými režimami, o pocitoch a osudoch ľudí , ktorí tam žijú. 13.ročník festivalu bude od 3. do 9. decembra v Bratislave, no vy si svoj vlastný – malý festival – môžete spraviť už teraz.

Stačí, ak si zadarmo objednáte filmy a pozriete si ich  doma, v škole, s kolegami z práce alebo zorganizujete  verejnú projekciu pre širšie publikum vo vašom meste. Občianske združenie Človek v ohrození, ktoré je organizátorom festivalu Jeden svet, totiž toho roku pripravilo novinku – projekt s názvom Premietaj aj ty.

Viete ako sa žije vašim rovesníkom v Bielorusku? V krajine, ktorá je nazývaná aj „poslednou európskou diktatúrou“? Lukašenkov režim je strašný a ničí všetkých svojich oponentov. V niektorých prípadoch doslova – jednoducho zmiznú z povrchu zemského. Jedným z filmov v ponuke je Bieloruský sen - príbeh mladého človeka z Minska, ktorý väčšinu života prežil v diktatúre.

Irán je krajinou zmarených nádejí. O svoju „arabskú revolúciu“ sa tam obyvatelia pokúsili ešte pred revolučným pohybom v arabskom svete – v roku 2009. Vlnu protestov proti Ahmadinedžádovi však režim tvrdo a krvavo potlačil. Dnes je krajina väzením pre svojich obyvateľov. Väznica Irán je mimoriadne kvalitný film nielen obsahom, ale aj formou, ktorý o tom všetkom hovorí.

Aký mobilný telefón vlastníte? Možno taký, ktorý obsahuje vzácne minerály postriekané krvou obetí vojny v Demokratickej republike Kongo. Bez vzácnych minerálov, ktorých drvivá väčšina pochádza z ilegálnych baní v tejto zemi, by sa totiž váš mobil nezaobišiel. A tak možno nepriamo podporujete najväčší vojnový konflikt od druhej svetovej vojny. Pozrite si snímku Krv v mobile.

V Rusku si za nahlásenie korupcie môžete vyslúžiť väzenie (Spravodlivosť pre Sergeja). Na Kube zas mladí ľudia stále nestrácajú nádej, že ich „ostrov slobody“ raz bude skutočne slobodný (Vnuci a vnučky kubánskej revolúcie) . Alebo sa chcete pobaviť a zároveň inšpirovať neuveriteľne aktívnymi seniormi (Na stupňoch víťazov)? Vyberte si a premietajte. Podrobnosti o projekte na: http://www.jedensvet.sk/ alebo píšte na adresu: durovkova@clovekvohrozeni.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu