Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovenskí dokumentaristi na Jednom svete

Jeden svet
Jeden svet (Zdroj: jedensvet.sk)

Spoločenské a sociálne snímky slovenských dokumentaristov ponúkajú hlbší pohľad na skutočnosti, ktoré trápia a niekedy až traumatizujú našu spoločnosť. A robia to kvalitne, dôkazom čoho je ich renomé a mnohé ocenenia aj vo svete. To najlepšie zo slovenskej dokumentárnej tvorby nebude chýbať ani na festivale Jeden svet (od 3. do 9. decembra v Bratislave). Ba čo viac – budete mať unikátnu príležitosť stretnúť sa so slovenskými tvorcami a diskutovať s nimi.

Vláda chystá „rómsku reformu“, postupne sa začalo s búraním osád, zovšadiaľ počúvame len o zneužívateľoch systému. Majú však Rómovia v našej spoločnosti šancu? Túto otázku si kladie málokto, no slovenských filmárov odpoveď zaujíma. Cigáni idú do volieb – to je názov nového dokumentu Jara Vojteka. Jednou z hlavných postáv je Róm Vlado Sendrei – aktivista a hudobník s pohnutým osudom. Pred tromi rokmi sa rozhodol kandidovať do VÚC v Banskobystrickom kraji – bez televíznej kampane, bez bilboardov...Tragikomická snímka ponúka niektoré odpovede.  Vlado Sendrei, ale aj režisér Jaro Vojtek a prvý rómsky poslanec v NRSR a zároveň splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák budú hosťami festivalu Jeden svet.  Diskutovať na tému: Rómovia v politike s nimi môžete aj vy – v stredu 05.decembra večer.

Až do mesta Aš je sociálny príbeh dievčaťa z rómskej osady, ktorá sa aj pokúša žiť konvenčne, ale napokon predsa skončí predávaním svojho tela. Zvonky šťastia sú zas tragikomickým príbehom z rómskej osady, ktorej dvaja obyvatelia – bratranec a sesternica – obdivujú Karla Gotta a Daru Rollins. K šťastiu im stačí málo – uznanie za ich interpretáciu známej piesne  tejto dvojice. Najlepšie od samotných hviezd. To, že mladé rodiny to majú ťažké vieme asi všetci. A na Slovensku možno ťažšie ako v iných krajinách. A možno ani nie. Práve to zaujíma mladého režiséra Adama Hanuljaka a venuje sa jej vo filme O mladých rodičoch. S tvorcami týchto troch snímok sa takisto môžete stretnúť na festivale Jeden svet a diskutovať s nimi o tom, ako vzniká dokument. Marek Šulík (Zvonky šťastia), Iveta Grófová (Až do meste Aš) a Adam Hanuljak (O mladých rodičoch) budú hosťami šéfredaktora portálu kinema.sk Petra Konečného. Vo štvrtok 06. decembra večer budú diskutovať aj o hraniciach dokumentu. Dá sa v súčasnej slovenskej kinematografii hovoriť o dokumentárnej tvorbe? Ide o skutočné stvárnenie reality, alebo fikciu? Pýtajte sa aj vy. 

Festival pre vás pripravuje občianske združenie Človek v ohrození a chystáme aj ďalšie zaujímavé diskusie a sprievodné podujatia. Viac na www.jedensvet.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu