Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Atraktívni hostia na festivale Jeden svet

Ukrajinská Chelsea
Ukrajinská Chelsea

Ženy v Afganistane nemajú vôbec jednoduchý život. V tejto krajine totiž stále vstupujú do manželstva dievčatá vo veľmi mladom veku a vo vidieckych oblastiach sú bežné dohodnuté manželstvá detí.

Dievčatá a ženy sa tiež stávajú obeťami zlého zaobchádzania a násilia zo strany manželov a ich rodín. Mladá 25 ročná Afgánka Alka Sadat  o tom nakrútila dokument s názvom Polovičný život. Aj vy sa s ňou môžete porozprávať počas medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet (od 29.11. do 04.12. v Bratislave).  Privítame aj režiséra iránskeho pôvodu, ktorý dnes žije na Novom Zélande. Faramarz Beheshti sa vrátil do rodnej vlasti a nakrútil film o snahe iránskych žien o emancipáciu prostredníctvom športu.

Salam rugby je dokument o prvom dievčenskom rugby tíme v Iráne a o neskutočných problémoch, s ktorými sa borí.  Egypťan Omar Wael vám zas poskytne jeho pohľad na arabské revolúcie a priblíži, ako sa v Egypte žije v súčasnosti. Príde aj režisérka filmu “Utajené roky” o živote maďarských lesbičiek v komunizme Mária TakácsJakob Preuss z Nemecka zas navštívil Ukrajinu a nakrútil smutno – smiešny dokument o obyvateľoch mesta Doneck, ktorý s láskou spomínajú na „staré dobré sovietske časy“. 

A o situácii v Bielorusku sa dozviete podrobnosti od Alaksieja Lavoncyka - bieloruského aktivistu a experta v oblasti médií a nových médií.  Nenechajte si ujsť príležitosť vypočuť si autentické svedectvá. Príďte na diskusie a položte hosťom vlastné otázky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu