Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šokujúce skutočnosti

Krv v mobile
Krv v mobile

Mobilný telefón vlastní asi každý z nás a už si ani nevieme predstaviť, ako by sme bez neho fungovali. Rozmýšľali ste však niekedy nad tým, že naše telefonovanie mobilmi stojí životy mnoho ľudí?

Že aj v tom vašom prístroji sa môžu skrývať vzácne minerály postriekané krvou obetí vojny v Demokratickej republike Kongo? Na medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jeden svet (od 29.11. – 04.12. v Bratislave) uvedieme aj film, ktorý vám objasní súvislosti – snímku s názvom Krv v mobile (sekcia Máte právo vedieť). V mnohých mobiloch sú totiž vzácne minerály, ktoré pochádzajú z ilegálnych baní v Kongu  a žiaden z výrobcov telefónov nemôže zaručiť, že práve jeho mobily nemajú s neľútostnou vojnou o nálezisko minerálov nič spoločného.

V sekcii Máte právo vedieť si môžete pozrieť aj tieto filmy: Môj únosca –dokument na základe osobných autentických skúseností Brita Marka Hendersona, ktorého v roku 2003 uniesli v kolumbijských horách. Dnes zisťuje, že skutočnou motiváciou únoscov bola snaha upozorniť svet na zverstvá, ktoré tu na vidiečanoch páchajú kolumbijské paramilitaristické oddiely. Naša škola – snímka o vzťahoch medzi Rómami a väčšinovou populáciou v malom meste na severe Rumunska. Experiment - príbeh zdravotnej sestry Gerty, ktorú v roku 1951 vymenovala dánska vláda za riaditeľku špeciálneho detského domova v Grónsku.

Pomáhala pri realizácii absurdného experimentu, ktorý nevyšiel. Jeho cieľom bolo vzdelať a „civilizovať“ 16 detí v dánskom jazyku a kultúre tak, aby mohli napomôcť transformácii Grónska z chudobnej spoločnosti lovcov na plnohodnotnú časť Dánska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu