Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Staré dobré sovietske časy

Ukrajinská Chelsea Zobraziť galériu (2)
Ukrajinská Chelsea

Ako postkomunistické krajiny zvládli alebo nezvládli 20 rokov slobody? Nielen na Slovensku, ale aj v ďalších krajinách bývalého sovietskeho bloku, majú ľudia krátku pamäť. Dokazujú to filmy, ktoré sme na festivale Jeden svet (od 29.11. do 04.12. v Bratislave) zaradili do sekcie Naša r/evolúcia.

Napríklad film Ukrajinská Chelsea. Režisér snímky Jakob Preuss podnikol veľmi presnú sondu do mentality ľudí v ukrajinskom meste Doneck, ktorí s nostalgiou spomínajú na „staré dobré sovietske časy".  O smerovaní svojej krajiny podľa západného vzoru nechcú ani počuť.  

Ďalší dokument –Kapitalizmus – naša tajná receptúra hovorí zas o súčasnej situácii v Rumunsku. Režisér Alexandru Solomon dáva nahliadnuť do kuchyne rumunského kapitalizmu, ktorého šéfkuchárom sa na počiatku 90-tych rokov minulého storočia stala skupina prominentov prepojená s bezpečnostnými zložkami režimu. Ponúka exkluzívny pohľad nielen do luxusných sídiel, jácht a tovární rumunských magnátov, ale tiež do ich myslí. „Nedosiahnete úspech, pokiaľ nebudete kradnúť," prezrádza svoj recept miliardár obvinený v kauze prania špinavých peňazí. Že vám to akosi priveľmi pripomína slovenskú realitu? 

V rámci tejto sekcie uvedieme aj filmy, ktoré reflektujú našu 20ročnú demokraciu.  Teraz ťa máme radi  - dokument o slovenských parlamentných voľbách 2010. Spoločne si pripomenieme , čo všetko nám vtedy politici sľúbili a nesplnili a teda – čo nás opäť čaká začiatkom marca. Film zachytáva atmosféru mítingov hlavných politických strán. Kombinácia humoru, tragédie a trápnosti... Nový nacionalizmus v srdci Európy – film, ktorý cez hraničné situácie civilného či politického života ľudí na Slovensku približuje krehkú hranicu medzi patriotizmom a nacionalizmom na Slovensku. Evoluce 4 z revoluce - portréty 4 osobností „Nežnej revolúcie“, zachytené v priebehu 20 rokov. Jan Ruml, Michael Kocáb, Kryštof Rimský, Martin Mejstřík – a my všetci vyše dvadsať rokov po revolúcii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu