Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Detskí otroci

Jeden svet
Jeden svet

Ako žijú deti v krajinách tretieho sveta? Mnohé strašne. Z niektorých dokumentov, ktoré uvedieme na medzinárodnom festivale Jeden svet (od 29.11. do 04.12.) v Bratislave, vám asi bude nevoľno.

Napríklad film Addis a Daniel: ukradnuté detstvo približuje život detí z etiópskeho vidieka. V Etiópii už síce bolo otroctvo oficiálne zrušené (aj keď iba nedávno – v 30. rokoch minulého storočia), napriek tomu tam stále existuje. Priekupníci obchodujú predovšetkým so ženami a deťmi z chudobného vidieka.

Predávajú ich na prácu do veľkomiest alebo do iných afrických, či blízkovýchodných krajín. O nevinnom detstve nemôžu hovoriť ani deti v Afganistane. Tamojšie siroty sa zas často stávajú sexuálnymi otrokmi obchodníkov a veliteľov. Hovorí o tom film Afgánski tanečníci.

Dozviete sa z neho o zvláštnej tradícii, z ktorej sa v súčasnosti stáva zvrhlosť. Bačabazi je prastarý afgánsky zvyk, pri ktorom dospievajúci chlapci oblečení do dievčenských šiat tancujú pre potešenie pánskeho publika. Tradícia v posledných rokoch prekvitá vďaka bývalým armádnym veliteľom a vplyvným obchodníkom, ktorí si vytipovaných chlapcov s obľubou kupujú ako znak svojej prestíže.

Siroty z ulice a deti z chudobných rodín sa potom stávajú ich sexuálnymi otrokmi a niekedy aj obeťami vrážd. O hrôzach, ktoré zažívali deti v Sierra Leone zas môžete diskutovať  s autorkou knihy Diamantové deti Annette Rehrlovou, ktorá bude hostkou festivalu. Občianska vojna v Sierra Leone (1991 – 2002) bola mimoriadne krutá.

Šokujúce  je, že v nej bojovalo asi 10 000 detí. Annette Rehrlová, ktorá pracuje v Úrade Vysokého komisára OSN pre utečencov, počas svojich ciest po Sierra Leone zozbierala autentické svedectvá týchto detí. Stretnúť sa s ňou môžete v nedeľu 04.12. v KC Dunaj od 15.15.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu