Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Alarmujúce svedectvá

V mene rodiny,
V mene rodiny,

Viete si predstaviť, že otec zabije vlastnú dcéru len preto, že chcela ísť na diskotéku? Takéto čosi nie je vôbec ojedinelé. A to nielen v arabských krajinách, ale aj v tradičných demokraciách ako USA, či Kanada. Podľa správ OSN dôjde vo svete k približne 5000 vraždám zo cti ročne, prevažne na Blízkom východe a v juhovýchodnej Ázii.

Mnohé imigrantské moslimské rodiny si však tento zvyk priviezli aj do svojho nového domova. Obeťami sú dcéry túžiace po bežnom živote rovesníkov v novej vlasti. Aj o tom sa viac dozviete na festivale medzinárodných filmov Jeden svet (od 29.11. do 04.12.2011 v Bratislave) - z filmu „V mene rodiny“, ktorý uvedieme v rámci sekcie „Ženské svety“. Prinesieme aj ďalšie príbehy hrdiniek, ktorým často nejde „len“ o emancipáciu. Ide im doslova o život.

Film Manželka za päťdesiat oviec je o situácii žien v Afganistane, Ružové sárí o zakladateľke skupiny Gulabi Gang (Ružový gang) bojujúcej proti rodovo diskriminačným tradíciám v Indii a Salam Rugby – o snahe iránskych žien preraziť v športe.

Súčasťou festivalu Jeden svet sú vždy tiež diskusie so zaujímavými hosťami. Na jednej z nich sa tento rok bude hovoriť aj o právach žien na Slovensku. Ženy sú totiž podľa analýz aj u nás stále diskriminované, menej zarábajú, ťažšie sa dostávajú do vysokých pozícií vo firmách ako muži. Napriek snahe viacerých mimovládnych organizácií sa naša spoločnosť mení len veľmi pomaly. Aj vy môžete o tom debatovať v utorok 30.11. od 19.15 v KC Dunaj.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu