Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Väzenie pre homosexuálov

Väzenie pre homosexuálov Zobraziť galériu (2)
Väzenie pre homosexuálov

Homosexuálne orientovaní ľudia to ani v súčasnosti nemajú na Slovensku jednoduché. Spoločnosť sa síce mení, ale len veľmi pomaly. Stále je to však lepšie ako v Afrike, kde im za to, že ich príroda stvorila trochu iných ako väčšinu ostatnej spoločnosti, hrozí dokonca väzenie.

Aj o tom sa viac dozviete na festivale medzinárodných dokumentárnych filmov Jeden svet  (od 29.11. do 04.12. v Bratislave). Film Kamerunský coming out, hovorí o tom, že v stredoafrickom Kamerune platí takmer 40 rokov zákon umožňujúci trestať homosexualitu až piatimi rokmi väzenia.  

Miestni ľudia na kameru vysvetľujú, že toto „chovanie" nie je pre krajinu typické,  že ho tam zatiahli Európania a homosexuálov čaká vyhnanstvo z rodiny aj komunity.  O vnímaní homosexuálov na Slovensku  zas hovorí film Poď  von. Dokumentaristka  Vladimíra Hradecká v ňom zachytáva reakcie ľudí na prvý aj druhý slovenský pochod za práva LGBT komunity.

Tejto problematike sa venuje aj film Utajované roky režisérky Márie Takács, v ktorom sa maďarské ženy vo veku 45 až 70 rokov zverujú so svojimi utajovanými rokmi: obdobím, kedy museli skrývať lesbickú orientáciu, a to ako v období komunizmu, tak aj dnes.  Súčasťou festivalu  Jeden svet sú vždy aj diskusie. 

Aj vy môžete vyjadriť svoj názor na debate s názvom: Sexuálna orientácia - vec verejná? O tom, či prispejú akcie typu „gay parade“ k väčšej tolerancii a akceptácii sexuálnych menšín u väčšinovej verejnosti bude v nedeľu 04.12. diskutovať organizátorka pochodu Romana Schlessinger, aktivista Martin Macko - OZ Inakosť a režisérka filmu „Poď von“  Vladimíra Hradecká.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu