Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Boj o Ústavný súd vrcholí: Bude nakoniec voľba kandidátov verejná? Smer v tom má jasno

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR – František Iván)

BRATISLAVA - Strana Smer-SD sa naďalej prikláňa k tajnej voľbe kandidátov na ústavných sudcov. Novinárom to na pôde parlamentu povedal hovorca Smeru-SD Ján Mažgút. Koaliční partneri po tom, ako parlament v utorok ani na ôsmy pokus nezvolil dostatočný počet kandidátov, chcú verejnú voľbu.

„Dohoda bola na piatich a tak aj poslanci Smeru pri voľbe postupovali," dodal Mažgút. Vládna koalícia, ktorá má väčšinu v NR SR, pred voľbou tvrdila, že je dohodnutá na piatich chýbajúcich menách. Zákonodarcovia neuspeli a tak sa bude celý proces opakovať piatykrát, vrátane verejného vypočutia kandidátov.

Parlament v utorok ani na ôsmy pokus nezvolil dostatočný počet kandidátov na post ústavných sudcov, pričom z požadovaného počtu 18 ľudí doteraz zvolili iba 14. V poslednej voľbe prešla plénom iba štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Edita Pfundtner, ktorá získala 74 hlasov.

Boj o Ústavný súd
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

„V septembri budem navrhovať verejnú voľbu, možno sa aj iní pripoja. Tam uvidíme, kto sa akým spôsobom s nami zahráva," povedal Béla Bugár. Ak bude Smer proti verejnej voľbe, je to podľa šéfa Mosta-Híd „ich problém." Navrhne, že budú voliť s opozíciou.

Výsledok utorkovej opakovanej voľby kandidátov na ústavných sudcov je hanba, povedal novinárom predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák s tým, že o voľbe budú znova hovoriť v SNS. "Chceme, aby bolo jasné, kto blokuje zvolenie kandidátov. My voliť chceme a budeme presadzovať verejnú voľbu," vyhlásil.

Viac o téme: Smer-SDÚstavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu