Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vypočúvanie kandidátov na Ústavný súd: O post sa opäť uchádzajú aj Straka, Szigeti a Šorl

Peter Straka Zobraziť galériu (4)
Peter Straka (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Záujem o post kandidáta na ústavného sudcu majú podobne ako v januári aj Peter Straka, Ľuboš Szigeti a Robert Šorl. Aj táto trojica uchádzačov si musela zopakovať vypočutie na pôde Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR.

Krajského sudcu z Prešova Petra Straku navrhla dekanka Právnickej fakulty Trnavskej univerzity Andrea Olšovská. Straka sa pri svojej januárovej prezentácii venoval najmä téme ochrany spotrebiteľa. Sám sa označuje ako zástanca posilnenia práv občanov. "Pre nastupujúcu generáciu na ústavnom súde je dôležité, aby osobitne bdela nad občianskym zákonníkom, aby sa ustrážili veci v prospech princípov súkromného práva, ochrany slabšieho," apeloval. Opätovne sa rozhodol kandidovať preto, lebo "výzva na obsadenie ústavného súdu nebola ukončená a v mojom živote nenastala taká udalosť, ktorá by prerušila môj záujem o tento post".

Peter Straka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Szigetiho nikto nikdy neovplyvňoval 

Predseda Okresného súdu v Galante Ľuboš Szigeti je nominantom Slovenskej komory exekútorov. Tvrdí o sebe, že sa počas 30-ročnej praxe nikdy nedostal do situácie, že by sa ho v jeho činnosti niekto pokúšal ovplyvniť. "Ako predseda súdu som v živote nešiel za nikým, aby som intervenoval, ako má rozhodnúť," deklaroval Szigeti.

Vypočúvanie kandidátov na Ústavný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Za Šorla hovorí jeho poctivá práca

Šéf Okresného súdu v Prievidzi Robert Šorl je kandidát piatich členov Súdnej rady SR, dekanky Právnickej fakulty Trnavskej univerzity Andrey Olšovskej a Slovenskej advokátskej komory. Jeho motivácia vychádza jednak z toho, že bol navrhnutý a z presvedčenia, že by túto funkciu mohol zvládnuť. Šorl sa okrem iného pochválil zrýchlením práce na svojom súde a poklesom počtu nevybavených vecí.

Robert Šorl
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Viac o téme: VypočúvanieÚstavný súdPeter StrakaĽuboš SzigetiRobert Šorl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu