Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Šéfka Súdnej rady ešte nemá návrhy do opakovanej voľby kandidátov na sudcov ÚS

Lenka Praženková
Lenka Praženková (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková ešte nemá návrhy do opakovanej parlamentnej voľby kandidátov na ústavných sudcov. V pôvodnej voľbe navrhla štyri mená. Nové návrhy budú podľa Praženkovej závisieť aj od toho, či budú jej pôvodní kandidáti ochotní zapojiť sa do procesu opäť.

"Ešte som sa návrhmi konkrétne nezaoberala, viem to zatiaľ len z médií, nebola som ešte listom pána predsedu parlamentu oslovená nominovať kandidátov na ústavných sudcov. V stanovenej lehote zvážim, či budú opakované návrhy alebo aj nejaké ďalšie nové," uviedla Praženková.

Rozhodnutie o návrhoch závisí podľa šéfky Súdnej rady aj od toho, či budú kandidáti aj naďalej spĺňať kritériá. "A tí, čo by išli prípadne opakovane do novej voľby, či vôbec budú ochotní sa podujať tohto procesu," doplnila s tým, že so svojimi pôvodnými kandidátmi o návrhoch ešte nehovorila.

Praženková zdôraznila, že zvoliť kandidátov na ústavných sudcov je úlohou parlamentu a je právom každého poslanca, ako sa rozhodne pri hlasovaní. Upozornila, že v poslednej neúspešnej voľbe kandidátov polovica parlamentu de facto nehlasovala. "Čo ma mrzí, je to, že ústavný súd bude fungovať dočasne v zúženom zložení," uzavrela šéfka Súdnej rady.

Poslanci parlamentu vo verejnej voľbe nezvolili kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Nová voľba sa uskutoční na schôdzi, ktorá sa začne 26. marca. Kandidátov do voľby možno navrhovať do 5. marca do 16. h.

Poslanci majú zvoliť 18 kandidátov, ktorých majú predložiť prezidentovi SR. Ten z nich má vymenovať deviatich sudcov za tých, ktorým sa v sobotu (16. 2.) skončilo funkčné obdobie.

Viac o téme: SudcoviaKandidátiLenka Praženková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu