Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lajčák odcestoval na návštevu do Moskvy: S Lavrovom rokovali aj o Ukrajine

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

MOSKVA - Aktuálne otázky slovenského predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a snaha o posilnenie úlohy organizácie pri riešení konfliktov boli hlavnými témami šéfa ruskej diplomacie Sergela Lavrova s jeho slovenským partnerom, úradujúcim predsedom OBSE Miroslav Lajčákom.

Ako informoval tlačový odbor rezortu, ten bol dnes na návšteve Moskvy. Partneri venovali prioritnú pozornosť situácii na východe a juhovýchode Ukrajiny ako aj možnostiam zlepšenia životných podmienok obyvateľov v konfliktných oblastiach. Lajčák hovoril o výsledkoch svojej januárovej cesty do Kyjeva a na východ Ukrajiny, pričom s Lavrovom diskutoval o tom, ako pomôcť zlepšeniu humanitárnej situácie v krízových oblastiach nachádzajúcich sa pri línii kontaktu. V nadväznosti na nedávne návštevy šéfa slovenskej diplomacie v Moldavsku a v Gruzínsku ministri prerokovali aj možnosti pokroku v riešení pretrvávajúcich konfliktov na ich území ako aj v regióne účastníckych krajín OBSE. Ministri sa tiež venovali budúcnosti financovania tejto organizácie.

Ministri zahraničných vecí hovorili v ďalšej časti stretnutia o možnostiach rozvoja bilaterálnej spolupráce. Zároveň prediskutovali aktuálny vývoj na svetovej politickej scéne, najmä v kontexte bezpečnostnej situácie vo svete. Osobitnú časť rokovaní tvorili témy, ktorými sa primárne zaoberá Organizácia Spojených národov, pričom sa obaja zhodli na potrebe posilnenia úlohy multilateralizmu v medzinárodných vzťahoch.

Šéf slovenskej diplomacie sa v Moskve stretol aj s prezidentom a predsedom predstavenstva Sberbank Germanom Grefom, ktorého ruské vydanie ekonomického časopisu Forbes označilo v októbri minulého roku za druhú najvplyvnejšiu osobu v krajine. Partneri prediskutovali aktuálnu ekonomickú situáciu v Rusku a v Európe s predikciou na jej ďalší vývoj.

Viac o téme: Rokovanie RuskoMiroslav LajčákSergej Lavrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu