Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Organizátor protestov Za slušné Slovensko v Nitre Marek Hattas kandiduje na primátora

Marek Hattas
Marek Hattas (Zdroj: TASR / Henrich Mišovič)

NITRA - Kandidatúru na post primátora Nitry dnes ohlásil občiansky aktivista a organizátor nitrianskych protestov Za slušné Slovensko Marek Hattas. O priazeň obyvateľov sa bude uchádzať ako nezávislý kandidát bez politickej minulosti. Zatiaľ najmladší spomedzi ohlásených kandidátov na primátora má 31 rokov, je počítačový programátor a doteraz sa angažoval najmä v treťom sektore a kultúre.

Založil kultúrne a komunitné centrum Hidepark a tiež občiansku iniciatívu Občania pre Nitru, ktorá sa angažovala napríklad pri petícii proti zástavbe Wilsonovho nábrežia. Angažuje sa tiež v iniciatíve Rozbicyklujme Nitru.

„Naše mesto, tak ako naša krajina, je v morálnej a etickej kríze. Verím v zmenu, verím v moderné a efektívne mesto, v ktorom jeho obyvatelia radi žijú,“ povedal Hattas na tlačovej besede.

Jeho prioritami bude otvorená samospráva, transparentnosť, zvýšenie bezpečnosti, riešenie dopravy a zlepšenie stavu verejných priestorov.

„Každý z týchto okruhov skrýva množstvo čiastkových problémov. Pod dopravou sa skrýva neatraktívna MHD, parkovanie a zápchy. Verejné priestory, to sú rozbité chodníky, bariéry pre peších seniorov a mamičky s kočíkmi, nedostatok trás pre rekreačných cyklistov, korčuliarov či bežcov alebo nedostatok výbehov pre psičkárov,“ vymenoval Hattas. 

Dôraz chce klásť aj na ochranu životného prostredia a rozvoj kultúry. V kultúrnej oblasti by sa chcel zamerať na rozvoj priestoru bývalých kasární pod Zoborom, ktorý má podľa neho veľký potenciál.

Po vzore primátora Trnavy Petra Bročku chce mať Hattas za sebou tím nezávislých kandidátov na poslancov a s ich podporou presadzovať zmeny v Nitre. Na financovanie svojej kampane si zriadi transparentný účet. Hattas sa narodil v Nitre, kde aj žije, je ženatý a má dve deti.

Hattasa znepokojujú vyjadrenia súčasného primátora Jozefa Dvonča z jesene minulého roka o vybudovaní roštovej spaľovne. Zdôraznil, že roštové spaľovne sú ekonomicky efektívne pri spracovaní 100-tisíc ton odpadu ročne, pričom Nitra vyprodukuje 24-tisíc ton.

„Dajme tomu, že projekt by mal kapacitu „iba“ 56-tisíc ton, ako sa plánovalo pred dvoma rokmi v Žiranoch. Aj tak by to znamenalo, že do nášho mesta alebo do jeho bezprostredného okolia si budeme voziť desiatky tisíc ton smetí ročne,“ povedal Hattas.

Tento zámer podľa neho „nie je vôbec eko a ani smart. Naopak, skôr si myslím, že si tu ide niekto nabaliť peňaženku a nám tu zostane akurát tak smrad,“ skonštatoval. Hattas poslal primátorovi otvorený list, v ktorom ho vyzýva, aby verejnosť uistil, že ideu spaľovne komunálneho odpadu nepodporuje a do budúcna ani nepodporí.

Viac o téme: NitraKomunálne voľbyMarek Hattas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu