Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Babišov prejav k invázii v 1968 prekričali demonštranti na námestí: VIDEO Eštébák Bureš, hanba!

Andreja Babiša počas prejavu pod Českým rozhlasom vypískali.
Andreja Babiša počas prejavu pod Českým rozhlasom vypískali. (Zdroj: FB/ČT24)

PRAHA - Sloboda v Česku nie je podľa premiéra Andreja Babiša (ANO) ohrozená. Každý si môže hovoriť, čo chce, založiť stranu alebo hnutie a čokoľvek kritizovať, uviedol predseda vlády pri piete za obete udalostí augusta 1968 pred budovou Slovenského rozhlasu. Celý Babišov prejav sprevádzal na pražskej Vinohradskej triede piskot a skandovanie prítomných. Babiš povedal, že to nebude komentovať a hneď po prejave odišiel.

"Sloboda a demokracia sú predovšetkým o tom, že viem uznať, že má niekto právo na iný názor alebo preferenciu," uviedol Babiš. Vo svojom zhruba päťminútovom prejave vyjadril aj obdiv ľuďom, ktorí v auguste 1968 pri invázii vojsk Varšavskej zmluvy neváhali nasadiť svoj život.

Babiša pri príhovore obklopila ochranka. Prítomné stovky ľudí, ktorí premiéra vypískali už pri príchode k Českému rozhlasu, na neho pokrikovali a pískali zo vzdialenosti niekoľkých metrov. Rad ľudí si priniesol okrem transparentov tiež píšťalky a prejav miestami úplne prehlušili.

„Eštebák, eštebák,“ kričali na českého premiéra demonštranti. Babiša častovali najmä ukážkami kvôli jeho údajnému prepojeniu s ŠTB a tiež za vládne pakty s komunistickou stranou. Ľudia vyjadrili kritiku aj transparentmi. „Agent Bureš, nepoškvrňuj mená padlých,“ píše sa na jednej z cedúľ. Demonštranti okrem iného skandovali aj „hanba Burešovi“ či „eštebáci nie“.

Premiér nesúhlasí s tým, že sú dnes slobody ohrozené. "Každý si dnes môže hovoriť a písať, čo chce, každý si môže založiť stranu alebo hnutie alebo zmeniť svoje volebné preferencie. A komu sa niečo alebo niekto nepáči, môže akokoľvek kritizovať alebo si v najbližších voľbách zvoliť niekoho iného," uviedol.

Budovať slobodnú, slušnú a prosperujúcu spoločnosť je ťažká a nikdy nekončiaca práce, uviedol Babiš. "Príliš často sme dnes svedkami toho, že slobodu mnoho ľudí len zneužíva, aby si pre seba získali čo najviac. Príliš často vidíme snahy o rozdelenie spoločnosti na vyvolenej a tie, čo majú len mlčať," uviedol. Ľudia v Česku sú podľa neho svedkami nekončiacich politických sporov s falošnými zámienkami, ktoré polarizujú spoločnosť.

Premiér zaradil rok 1968 medzi medzníky, ktoré ovplyvnili životy ľudí na dlhú dobu. Vtedajší obrodný proces strhol podľa neho celé generácie k hľadaniu slobodnejšieho, spravodlivejšieho a otvorenejšieho spoločenského systému. "Väčšina ľudí verila v proces demokratizácie, s obrodným procesom spájali slobodu," uviedol.

Inváziu vojsk Varšavskej zmluvy pred 50 rokmi označil Babiš za brutálnu. "Potlačenie pražskej jari poznamenalo životy našich ľudí na mnoho ďalších rokov, nadšenie vystriedala dezilúzia a sklamanie," povedal.

Za podporu poďakoval

Nad rámec textu prejavu, ktorý po jeho zaznení zverejnil tím hnutia ANO a tlačový odbor úradu vlády, pripojil Babiš v úplnom závere poďakovanie. "Ďakujem všetkým za podporu, ďakujem našim fanúšikom, že nám dvíhajú preferencie," uviedol.

To skritizoval Miroslav Kalousek z opozičnej TOP09 prostredníctvom Twitteru. Podľa neho Babiš v závere zneuctil celú pietnu akciu.​

Odskákal si to aj Vondráček

Piskot a burácanie demonštrantov bolo počuť aj počas prejavu Radka Vondráčka. Predseda dolnej komory hovoril o tom, že okupácia pred 50 rokmi zničila nádeje Československa na slobodu. Dodal, že hodnoty, ako sú sloboda a demokracia, je treba vždy brániť.

"Rozlíšenie pietneho aktu a slobodnej politickej demonštrácie patrí k najzákladnejším aktom nielen politickej kultúry, ale kultúry vôbec," vyhlásil Vondráček v úvode prejavu, zatiaľ čo stovky ľudí pískali a skandovali heslá proti hnutiu ANO a jeho predsedovi.

 

Viac o téme: PrejavAndrej BabišRadek VondráčekInvázia 1968
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu