Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Náhly zvrat v Smere: Lajčák vraj pripustil kandidatúru na prezidenta, čo ho presvedčilo?

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Zobraziť galériu (2)
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. (Zdroj: TASR - Marko Erd)

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) už nie je vo fáze tvrdého odmietania svojej kandidatúry na prezidenta SR v budúcoročných voľbách, je výrazne nalomený a začal nad tým vážne uvažovať. Povedal to zdroj zvnútra strany Smer-SD, ktorej predstavitelia sa o Lajčákovu kandidatúru už dlhší čas usilujú. Minister to nepotvrdil.

Predstaviteľ Smeru-SD uviedol, že Lajčáka k zmene postoja doviedli prieskumy verejnej mienky aj rozhovory s vedením strany Roberta Fica. Hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel však v reakcii deklaroval, že Lajčák si váži podporu verejnosti, ktorá sa prejavila v prieskumoch verejnej mienky, "ale naďalej sa plánuje venovať zahraničnej politike a výzvam, pred ktorými stojí naša diplomacia, osobitne, pokiaľ ide o predsedníctvo SR v OBSE na budúci rok".

Napríklad v septembrovom prieskume agentúry Focus Lajčák v prvom kole zvíťazil. Minister v reakcii povedal, že si túto dôveru váži. "Taký prieskum vás nemôže nechať ľahostajným, nečakal som také výsledky. Vážim si, že ma ľudia vnímajú s takou vysokou mierou dôvery," vyhlásil Lajčák začiatkom októbra s tým, že zotrváva pri názore nekandidovať a venovať sa zahraničnej politike.

Podľa jeho slov nechce vstupovať do kampane, ktorá bude špinavá. Dodal, že si nevie predstaviť viesť kampaň spôsobom, že by ohováral druhých ľudí. "Alebo vôbec nechcem byť v pozícii nejakého menšieho zla. Ja sa nepovažujem za zlo," skonštatoval šéf slovenskej diplomacie. Líder Smeru-SD Robert Fico minulý týždeň avizoval, že strana predstaví svojho kandidáta na prelome novembra a decembra.

Rozhodujúci prieskum? 

Agentúra FOCUS uskutočnila v dňoch 18.9. –25.9.2018 prieskum verejnej mienky formou osobného dopytovania. Výberovú vzorku tvorilo 1015 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu SR vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia. Respondentom bola položená nasledujúca otázka: "Prezidentské voľby budú na Slovensku na jar na budúci rok. Predstavte si však, že by sa prezidentské voľby konali už tento víkend a na prezidenta by kandidovali nasledujúci kandidáti. Ktorému z nich by ste dali svoj hlas?" 

Prieskum agentúry Focus
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Agentúra Focus)

Viac o téme: SlovenskoMiroslav LajčákPrezidentské voľby 2019
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu