Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Parlament otvoril svoje brány pre verejnosť: Využili to aj prezidentskí kandidáti

Deň otvorených dverí v Národnej rade SR. Zobraziť galériu (4)
Deň otvorených dverí v Národnej rade SR. (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Niektorí prezidentskí kandidáti využili Deň otvorených dverí v Národnej rade SR na zbieranie podpisov. Problém v tom nevidia. Prezentujú sa aj mimoparlamentné strany Spolu a Progresívne Slovensko. Podpisy zbierajú Robert Mistrík, Milan Krajniak a Marian Kotleba, ale aj Most-Híd za Bélu Bugára, ktorý je v Košiciach na slávnostnom blahorečení Anny Kolesárovej.

"Milan Krajniak zbiera podpisy a je to v poriadku. Je to petičné právo a môže to robiť kedykoľvek, kdekoľvek na verejnom priestranstve. Nie je to kampaň a robia to viacerí kandidáti. Nemám s tým problém," povedal šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár. Problém v tom nevidí ani Kotleba. "Myslím, že tu viacerí zbierajú, nepokladám to za zneužitie. Zbierať podpisy v zmysle petičného práva môže občan kdekoľvek na verejnom priestranstve," uviedol.

FOTO Parlament otvoril svoje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

V parlamente je aj Mistrík, ktorý na rozdiel od ostatných uvedených kandidátov nie je poslancom NR SR. Svoju účasť a prezentáciu na DOD v NR SR odôvodnil tým, že chodí medzi ľudí, aby poznal ich problémy. "Zaujímajú sa o to, ako ja vidím našu spoločenskú situáciu, myslím si, že je to užitočné pre nich aj pre mňa. Parlament je na to, aby zastupoval všetkých občanov SR vrátane mňa, tak mi príde celkom logické, že som sa sem prišiel porozprávať aj ja," vysvetlil.

Ani Martin Klus zo SaS, ktorú Mistrík spoluzakladal, nevidí v zbieraní podpisov pre Mistríka na DOD problém. "Keďže sa k nemu hrdo hlásime, nevidíme problém v tom, že by ľudia, ktorí majú záujem, podpísali jeho petíciu," povedal.

FOTO Parlament otvoril svoje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Rovnako je stotožnená s Mistríkovou prezentáciou na DOD aj nezaradená poslankyňa Simona Petrík, ktorá okrem toho prezentuje v parlamente aj mimoparlamentnú stranu Spolu. "Toto je DOD, otvárame dvere kandidátovi, ktorého podporujeme. Má právo byť tu rovnako ako všetci ľudia. Nepovažujem to za zneužívanie tohto podujatia a dňa. Pozrela by som sa na iné spôsoby zneužívania tohto dňa," povedala. Problém nevidí ani v prezentácii mimoparlamentnej strany. "Prečo nie, keď my sme členmi tejto strany? Neviem si predstaviť, koho iného by som mala prezentovať, ak nie stranu, v ktorej pôsobím. Je to prirodzené a neviem, či by to malo niekomu prekážať," doplnila.

FOTO Parlament otvoril svoje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

O mimoparlamentnej strane Progresívne Slovensko (PS) zas občanom hovorí nezaradený poslanec Martin Poliačik. "Prezentujem sa ako nezaradený poslanec, ale informujem o politickej strane, ktorej som členom. Myslím si, že je to legitímne. Netvárim sa, že sem tá strana patrí, ale v rámci toho, že PS sa bude zúčastňovať na voľbách a občania chcú vedieť o celkovej politickej situácii, tak považujem za fér, keď majú aj o nás informácie," vysvetlil.

Podpisy pre svojho kandidáta zbierajú aj poslanci Mosta-Híd. Kandidatúra Bélu Bugára bola podľa Irén Sarkózy top témou rozhovorov s občanmi. "Najviac sme sa rozprávali o kandidatúre nášho predsedu na prezidenta. Vyjadrili veľkú podporu, lebo má skúsenosti a veria mu," povedala Sarkózy.

V klube OĽaNO zas mohli návštevníci vidieť podobizeň možného kandidáta na bratislavského primátora Jána Mrvu. Líder OĽaNO Igor Matovič hovorí, že to nie je komunálna kampaň. "Rôzni kandidáti a rôzne strany si tu mohli vystaviť, čo uznali za vhodné. Sú to naši, my sa ich nestránime," doplnil.

Kancelár NR SR Daniel Guspan v súvislosti s prezentáciou mimoparlamentných strán uviedol, že nezaradeným poslancom bol v rámci DOD poskytnutý priestor medzi klubmi politických strán na prízemí budovy NR SR. "Pri prezentácii ich činnosti ako poslancov NR SR má byť kladený dôraz na prezentáciu ich práce a nie na prezentáciu ich politických strán. Platí tu rovnaký princíp ako u ostatných služieb a aktivít, ktoré poskytuje Kancelária NR SR pre poslancov politických strán zvolených v parlamentných voľbách a nie pre poslancov (novovzniknutých) mimoparlamentných strán," povedal.

Koalícia a opozícia má rovnakú myšlienku

Parlament treba približovať ľuďom, zhoduje sa koalícia aj opozícia. Poslanci sú radi, že Národná rada SR otvára každoročne brány verejnosti a môžu sa s ľuďmi rozprávať aj o ich problémoch. Niektorí by prijali, keby bol parlament takto otvorený aj častejšie ako raz za rok.

"Pre mňa je príjemné vypočuť si slová povzbudenia, ale nemám problém ani so slovami kritiky, veď to nás má motivovať. Dnešok je deň o Národnej rade a urobíme všetko pre to, aby ľudia zažili jeden krásny deň, vďaka ktorému budú ešte viac hrdí na svoj štát," uviedol predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), ktorý sa podľa vlastných slov snaží NR SR priblížiť ľuďom aj z hľadiska symbolov a akcií na Bratislavskom hrade.

"Približovanie parlamentu ľuďom je dôležité aj preto, že máme svoj vlastný štát a musíme cítiť súhru a blízkosť tak, aby sme riešili problémy ľudí. To je jedna z najväčších výziev nás politikov, aby sme obnovili dôveru v štát a aby ľudia cítili, že sa tu oplatí žiť a aj ho tvoriť," zdôraznil šéf parlamentu.

Nezaradená poslankyňa Viera Dubačová považuje to, že je parlament otvorený verejnosti, za veľmi dôležité. "Mal by byť otvoreným priestorom pre ľudí nie iba raz v roku. Aj politici by mali byť pod väčšou kontrolou," myslí si. Otvorený parlament oceňuje aj Martin Poliačik (nezaradený), ktorý by DOD radšej robil 17. novembra, ale je rád, že vôbec je. "Som rád, že parlament otvára brány, lebo byť v kontakte s občanmi je dôležité, dobré je porozprávať sa. Ak má byť parlament inštitúciou otvorenou ľuďom, tak je dobré, že si ho môžu prejsť," podotkol.

Podobný názor má aj líder OĽaNO Igor Matovič. "Je to sviatok pre ľudí, ktorí majú raz do roka možnosť pozrieť si parlament, miesto, kde sa prijímajú zákony," uviedol. Aj podľa poslanca Smeru-SD Erika Tomáša sú priame stretnutia s občanmi veľmi dobré na to, aby si poslanci vypočuli spätnú väzbu a návrhy, ktoré by sme mohli pretaviť do zákonov. ,,Politici by sa nemali báť stretnutí s občanmi, pretože niekedy aj tvrdšia, ale vecná diskusia môže prispieť k zaujímavým nápadom a témam," povedal pre Tomáš. 

Martin Klus zo SaS sa teší z ľudí, ktorí prišli do parlamentu a zdôrazňuje potrebu hlásiť sa k Ústave SR. "Ústava SR je najdôležitejší zákon a treba sa k nemu hlásiť. Akurát že po tých rokoch prešiel toľkými novelizáciami a bol toľkokrát pošpinený, že si myslíme, že Deň Ústavy SR je jeden zo štátnych sviatkov, ktoré nevyhnutne nepotrebujeme," uviedol s tým, že by stačilo, keby z neho bol pamätný deň.

Hnutie Sme rodina považuje výročie prijatia Ústavy SR za významný deň v dejinách Slovenska a Slovákov. "Ale naša ústava si zaslúži viac ako len pripomenutie. Dôležitejšie je, aby všetci politici ústavu aj dodržiavali," dodáva Sme rodina.

Viac o téme: ParlamentDeň otvorených dveríPodpisyPrezidentskí kandidáti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu