Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Do boja o prezidentské kreslo vstúpi ďalšie meno, Csáky otvorene: Bugár nemá šancu

Pál Csáky Zobraziť galériu (3)
Pál Csáky (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA - Boj o prezidentské kreslo sa rozbehol a kandidátov pribúda. Smer a SNS stále mlčia, no svojho človeka sa medzitým rozhodla nominovať aj strana SMK. Horúcim kandidátom bol Pál Csáky, no radšej si zvolil inú cestu. Béla Bugár však podľa neho nemá šancu.

V súčasnosti sa do boja o prezidentské kreslo zapojilo niekoľko kandidátov. Patria medzi nich aj kontroverzné mená ako Eduard Chmelár, Štefan Harabin, líder ĽSNS Marian Kotleba či Róbert Švec. Kandidatúru oznámili aj Béla Bugár, Oskar Fegyveres, Juraj Zábojník, Radovan Znášik, Robert Mistrík, Zuzana Čaputová či Milan Krajniak. Smer a SNS zatiaľ o svojej voľbe mlčia. Svojho kandidáta čoskoro oznámi aj Strana maďarskej komunity.

Csáky kandidovať odmietol

Mimoparlamentná SMK pomaly uvažuje, koho pošle do prezidentského súboja. „SMK požiadalo svoje štruktúry o predloženie návrhu na kandidáta na prezidenta,“ povedal pre Topky Pál Csáky. „Údajne som dostal najviac hlasov ja, no ja mienim kandidovať do Európskeho parlamentu. Vzhľadom k tomu, že prezidentské voľby a voľby do EP sú časovo blízko, kandidatúru do prezidentských volieb som neprijal,“ uviedol.

Pál Csáky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Tomáš Bokor)

SMK zatiaľ ďalšie meno nemá. Všetko sa má rozhodnúť na Republikovej rade strany túto sobotu. „Jednotka ešte nie je, v sobotu zasadne Republiková rada.“ To, či po rade predstavia svojho kandidáta, je zatiaľ otázne. „Skôr nie, ako áno. Počkáme si na vládne strany,“ povedal Csáky. 

Bugár bude sklamaný

Jedným z uchádzačov o post prezidenta je aj líder Mosta-Híd Béla Bugár. Svoje rozhodnutie kandidovať oznámil začiatkom júna po Republikovej rade strany. „Po dôkladných úvahách a rozhovoroch so svojimi blízkymi som dospel k jednoznačnému rozhodnutiu, že sa zapojím do boja o prezidentské kreslo,“ oznámil Bugár. Jeho hlavným cieľom je prispieť k zmierneniu napätia a polarizácie spoločnosti.

Pál Csáky v Európskom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Vladimír Benko)

Csáky si však myslí, že Bugár nemá v boji veľkú šancu. „Chce zastaviť rozpad Hídu. Slováci odišli, chce stabilizovať aspoň podporu Maďarov. Som si istý, že z výsledku bude sklamaný,“ dodal poslanec Európskeho parlamentu. Vo všeobecnosti sa uvažuje ešte o niekoľkých menách, medzi ktoré patria Veronika Remišová, Andrej Danko, Maroš Šefčovič, Miroslav Lajčák či Peter Pellegrini. Smer má svojho kandidáta oficiálne oznámiť v septembri.

Csáky bol v rokoch 2007 - 2010 predsedom SMK. Od roku 2014 pôsobí ako poslanec Európskeho parlamentu Slovenskej republiky.

Viac o téme: Pál CsákySMK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu