Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Spomienkové akcie vo viac ako 40 mestách: Slovensko si bude pripomínať vraždu novinára

Investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú zavraždili.
Investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú zavraždili. (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Iniciatíva Za slušné Slovensko si zhromaždeniami vo viac ako 40 mestách a obciach 21. februára pripomenie úmrtie Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ako ďalej informovali zástupcovia iniciatívy, vyzývajú verejnosť k vytvoreniu udalostí v rámci „Týždňa Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej“, ktoré by sa konali od 21. februára do 28. februára a skončili by tak deň pred parlamentnými voľbami.

Podľa členov iniciatívy stojí Slovensko pred kľúčovými voľbami. „Uvedomujeme si, že len hlasy znejúce z námestí na skutočnú a hlbokú zmenu, akú Slovensko potrebuje, nestačia. Chceme spraviť všetko, čo je v našich silách a možnostiach, aby po voľbách mohla vzniknúť nová, dôveryhodná vláda,“ uviedli. Dodali však, že z pozície občianskej iniciatívy nemôžu sľubovať politickú zmenu, no dokážu prispieť k zmene spoločenskej klímy.

Iniciátori Za slušné Slovensko od 1. do 19. februára plánujú prejsť viac ako 100 miest. „Prejdeme cez chudobnejšie regióny, kde je málo práce a kde sú zlé cesty, navštívime miesta, kde žijú ľudia menšín,“ vyhlásili a dodali, že súčasťou aktivít budú aj diskusie s maturantmi o demokracii a dôležitosti práva voliť. V mnohých mestách plánujú aj diskusie pre verejnosť.

Od smrti novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej 21. februára ubehnú dva roky. Iniciatíva hovorí, že nezabúdajú a opäť vyjdu na námestia. „Spomienkové zhromaždenia "Za Jána, za Martinu a za slušnú krajinu“ sú zatiaľ naplánované v 43 mestách a dedinách a pridávajú sa ďalšie,“ priblížili. Vyzývajú taktiež, aby od 21. do 28. februára vytvorili ľudia s nimi „Týždeň Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej“. „Či už ste sami, alebo skupina, organizácia, či škola, pripomeňme si témy, za ktoré sme stáli na námestiach. Proti hrubosti a zlu, za slušnosť a spravodlivosť. Za Jána a Martinu,“ uzavreli.

Viac o téme: AkcieSpomienkaJán KuciakMartina KušnírováZa slušné Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu