Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tibor Gašpar vypovedal na polícii: Vyšetrovateľ si ho predvolal v súvislosti s vraždou Kuciaka

Tibor Gašpar
Tibor Gašpar (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar bol vypovedať na polícii v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vypovedať mal k výpovedi Pavla Vorobjova, ktorý Gašpara označil za zadávateľa lustrácie Kuciaka v policajnej databáze.

Podľa informácií RTVS bol Gašpar vypovedať v pondelok v ranných hodinách na polícii v Nitre. Výpoveď mala súvisieť s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Meno bývalého policajného prezidenta sa začalo v súvislosti s popravou novinára skloňovať po výpovedi Pavla Vorobjova, Gašparovho podriadeného v čase, keď šéfoval polícii. 

Vorobjov vo svojej výpovedi uviedol, že lustroval Jána Kuciaka v policajnej databáze na pokyn Gašpara. Bývalý policajný prezident však tieto tvrdenia od začiatku kategoricky popiera. 

"Môžem potvrdiť, že som bol vypovedať k nepravdivým tvrdeniam vtedajšieho podriadeného," povedal Gašpar s tým, že lustrácia Kuciaka mala súvisieť s kauzou Rybanič. "Podľa mne známych informácií mali byť lustrovaní ešte ďalší novinári. Možno, určite viac ako dvadsať," povedal. O ktorých novinárov išlo, Gašpar nekonkretizoval. Podľa neho to však bola zákonná lustrácia.

Vorobjov skončil

Pavol Vorobjov pracoval ako riaditeľ spravodajskej jednotky finančnej polície NAKA. Prvého marca nastúpil na inú pozíciu, podľa medializovaných informácií by mal byť na polícii v Nitre. To, že bol Kuciak lustrovaný, potvrdil aj šéf protizločineckej jednotky NAKA Branislav Zurian.

"To, že bol Ján Kuciak lustrovaný, je fakt, je to pravda. Keď sme sa o tom rozprávali s vedúcim tímu hneď som kontaktoval svojho nadriadeného a požiadal som, aby bol Vorobjov zbavený mlčanlivosti a pán Vorobjov naozaj vypovedal. Vypovedal koncom minulého roka," povedal Zurian.

Viac o téme: VýpoveďTibor GašparNAKAJán KuciakLustrácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu