Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Po informáciách o sledovaní novinárov Tóthom útok na Lipšica: Advokát podáva trestné oznámenie

Peter Tóth Zobraziť galériu (4)
Peter Tóth (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA - Bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby, novinár a dobrý priateľ Mariana Kočnera, Peter Tóth, mal sledovať novinárov, medzi nimi aj zavraždeného Jána Kuciaka. Všetko mal robiť na pokyn práve Kočnera, ktorý je momentálne vo väzbe. Tóth sa bráni tým, že jeho meno v spise spomenuté nie je, dokonca obvinil Daniela Lipšica, advokáta Kuciakovcov, z toho, že novinárom vynáša informácie zo súdneho spisu. Lipšic sa voči tomu ohradil.

Dlhoročný priateľ Mariana Kočnera mal na polícii vypovedať, že pre podnikateľa sledoval niekoľko novinárov, medzi nimi aj zavraždeného Jána Kuciaka. Kočner mu mal za to platiť niekoľko tisíc eur, dokonca mal byt aj v kontakte s Alenou Zsuzsovou, ktorú mal Tóth označiť za Kočnerovu milenku.

Peter Tóth, Marian Kočner a riaditeľka Čistého dňa pred tlačovou konferenciou.
Zobraziť galériu (4)
Peter Tóth, Marian Kočner a riaditeľka Čistého dňa pred tlačovou konferenciou.  (Zdroj: Foto: Sme rodina)
 

Bývalý šéf kontrarozviedky SIS a novinár to však poprel a napísal o tom aj blog. "S určitosťou však môžeme povedať, že výpoveď s menom a podpisom zakladateľa stránky Ďateľ.sk Petra Tótha v ňom nie je. Ak takáto zápisnica o výpovedi Petra Tótha neexistuje, potom je všetko to, čo napísala Monika Tódová, klamstvom a mediálnou manipuláciou," napísal Tóth na svojom blogu. 

To však môže znamenať aj to, že meno Petra Tótha v spise nefiguruje, pretože môže vystupovať ako utajený svedok. 

Lipšic podáva trestné oznámenie

Tóth ďalej uviedol, že existuje mnoho dôvodov veriť, že zdrojom novinárky, ktorá napísala o jeho výpovedi, nie je nikto z vyšetrovacieho tímu ani z prokuratúry, ale je ním advokát poškodených JUDr. Daniel Lipšic. "V tomto prípade však ide o únik informácií nezodpovedajúcich realite," tvrdí Tóth.

Daniel Lipšic
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Na margo jeho obvinení adresovaných Danielovi Lipšicovi sa vyjadril aj sám advokát. "Včera som bol na stránke Ďateľ obvinený, že som novinárov informoval, že Peter Tóth vypovedal v prípade úkladnej vraždy Jána a Martiny, že na pokyn a za peniaze Mariána K. sledoval novinárov. Zároveň Peter Tóth poprel, že by sa taká výpoveď vo vyšetrovacom spise nachádzala. Neviem síce, ako sa zo spisu dajú vyniesť veci, ktoré tam nie sú, ale to je teraz vedľajšie. Podstatné je, že Peter Tóth sa rozhodol, že najlepšia stratégia, ako sa vyhnúť svojej prípadne trestnej zodpovednosti, je pokračovať v diskreditačných kampaniach, ktoré mu v minulosti financoval zo špinavých (a možno aj krvavých) peňazí Marián K.," napísal Lipšic na sociálnej sieti. 

Marian Kočner a Peter Tóth.
Zobraziť galériu (4)
Marian Kočner a Peter Tóth.  (Zdroj: YouTube)

Zároveň dodal, že na Petra Tótha podáva trestné oznámenie pre ohováranie. "Pevne verím, že nabudúce nájde v sebe aspoň toľko odvahy, aby články, ktoré zverejňuje na svojej stránke, podpísal svojím menom. Anonymných materiálov už predpokladám, že napísal dosť," dodal Lipšic.

Viac o téme: Trestné oznámenieDaniel LipšicPeter TóthJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu