Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

FOTO Slováci si pripomenuli chystaný sobáš Jána a Martiny: Veľký odkaz Zlatice Kušnírovej

Svätá omša v miestnom kostole v Gregorovciach. Zobraziť galériu (8)
Svätá omša v miestnom kostole v Gregorovciach. (Zdroj: SITA/Ivan Fleischer)

GREGOROVCE - Účasťou na koncerte hudobníkov a na omšu si verejnosť prišla na východné Slovensko pripomenúť na dnešok plánovaný sobáš novinára Jána Kuciaka s jeho priateľkou Martinou Kušnírovou, ktorí boli vo februári zavraždení vo svojom dome vo Veľkej Mači neďaleko Trnavy.

Spomienkovej akcie v obci Gregorovce neďaleko Prešova, kde Kušnírová vyrastala a kde je aj pochovaná, sa zúčastnili tiež rodiny snúbencov. „Kto to nezažil, nepochopí. Predstavovala som si ich, ako tam v kostole sedia a stoja, oblečení vo svadobnom presne tak, ako boli nakoniec v rakve. Koncert vnímame ako uctenie ich pamiatky, nech sa na nich nezabúda," povedala podľa Sme.sk Zlatica Kušnírová po popoludňajšej omši v miestnom kostole. Ten bol úplne zaplnený, ľudia museli stáť aj vonku.

Jeden z duchovných počas omše povedal, že aj malé zrnko dá do pohybu horu a že to, čo dali do pohybu Kuciak a Kušnírová, už nikto nezastaví. „Chceme tu tvoriť novú kultúru, slušné Slovensko," dodal.

Svätá omša v miestnom
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Ivan Fleischer)

Omša

Matka Martiny Kušnírovej Zlatica
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Ivan Fleischer)

Zlatica Kušnírová

Iniciatíva občianskych aktivistov pod názvom Za slušné Slovensko zorganizovala po spomínanej dvojnásobnej vražde mohutné mítingy po celom Slovenskom. Naposledy sa dohromady tisíce ľudí vo viacerých mestách v krajine a v zahraničí v piatok zúčastnili zhromaždení, ktoré boli zvolané aj na pamiatku Kuciaka a Kušnírovej.

Omša predchádzala kultúnej akcii s názvom Koncert pre Jána a Martinu, ktorú na futbalovom ihrisku v Gregorovciach zorganizoval usporiadateľ hudobného festivalu Pohoda Michal Kaščák. „Hudba sprevádza ľudí nielen pri veselých príležitostiach, ale aj pri tých smutných, a toto je jedna z nich. Ide len o obyčajné vyjadrenie ľudskej spolupatričnosti s trúchliacimi rodinami," povedal Kaščák. 

Na koncert pozval viac ako desiatku hudobníkov a kapiel, medzi nimi aj populárnu slovenskú speváčku Janu Kirschner či Michaela Kocába.

Svätá omša v miestnom
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Ivan Fleischer)

Koncert pre Jána a
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Ivan Fleischer)

Vražda Kuciaka a Kušnírovej, ktorá podľa oznámenia polície súvisela najpravdepodobnejšie s investigatívnou prácou novinára, vyvolala na Slovensku politickú krízu. V polovici marca podal demisiu najdlhšie slúžiaci slovenský premiér Robert Fico, ktorého v čele nového kabinetu vystriedal podpredseda jeho strany Smer-sociálna demokracia Peter Pellegrini.

V novom kabinete zostala väčšina ministrov Ficovej vlády, ale nie napríklad bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, ktorého prinútili k odchodu protesty verejnosti a tlak jednej zo strán trojčlennej vládnej koalície. Rezignáciu pod tlakom demonštrácií a tiež slovenského prezidenta Andreja Kisku oznámil aj šéf polície Tibor Gašpar.

Otec Jána Kuciaka Jozef
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Ivan Fleischer)

Kuciak vo svojom nedokončenom článku písal okrem iného o aktivitách talianskych podnikateľov na východnom Slovensku, ktorí sú spájaní s mafiou, a o väzbách jedného z nich, Antonina Vadalu, na blízkych spolupracovníkov expremiéra Fica.

Slovenské úrady na žiadosť talianskych úradov nariadili vydanie Vadalu do vlasti, kde podnikateľ čelí vyšetrovaniu pre podozrenie z drogových deliktov. Kuciak sa pri svojej novinárskej práci venoval i podozreniam z daňových podvodov, ktoré sa týkali aj ľudí označovaných za blízkych Ficovej strany.

Koncert pre Jána a
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Ivan Fleischer)

Viac o téme: SpomienkaVraždaNovinárJán KuciakMartina KušnírováGregorovceZa slušné SlovenskoKoncert pre Jána a Martinu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu