Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výnimočný článok významného denníka: Mladí Slováci ukázali, že extrémizmu sa dá vzoprieť

Protest v Bratislave Zobraziť galériu (4)
Protest v Bratislave (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

NEW YORK/BRATISLAVA - Nestáva sa každý deň, aby rešpektovaný americký denník The New York Times venoval svoj editoriál malej krajine uprostred strednej Európy. Aj tamojší novinári si však dobre všimli, čo sa v našej krajine deje od februárovej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. V úvodníku vyzdvihli odhodlanosť niekoľkých tisícov občanov, ktorí protestovali "Za slušné Slovensko" a v názve uviedli, že mladí Slováci ukázali, že extrémizmu v Európe sa dá vzdorovať.

Je v domácom väzení vo Viedni, chcú ho v USA: Putinov oligarcha má styky s ruskou mafiou aj Vadalom

"Protesty boli vyvolané minulomesačnými vraždami Jána Kuciaka (27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej (27). Aj keď vraždy zostávajú nevyriešené, polícia uviedla, že s najväčšou pravdepodobnosťou súvisia s Kuciakovým vyšetrovaním vzťahov medzi špičkovými slovenskými politikmi a talianskou organizovanou zločineckou skupinou Ndrangheta," píše sa v piatkovom editoriáli The New York Times.

Podľa denníka sa demonštrácie rýchlo rozrástli do masových protestov proti korupcii a arogancii vlády, ktorú mnohí mladší Slováci vnímajú ako zradenie boja, ktorý viedli ich rodičia proti komunistickej vláde nariadenej Sovietmi. Pod sloganmi ako "Slovensko ide zlým smerom" a "Chceme predčasné voľby" desiatky tisíc ľudí opakovane pochodovali za nepriaznivého počasia, snehu a dažďa v hlavnom meste Bratislava a aj naprieč malou krajinou s 5,4 miliónom obyvateľov.

Výnimočný článok významného denníka:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: The New York Times)

The New York Times uviedol, že spočiatku sa predseda vlády Robert Fico pokúsil odvrátiť protesty, odvolal niektorých ministrov a napadol liberálneho prezidenta Andreja Kisku za to, že údajne nevysvetlil, prečo sa stretol v septembri minulého roka s americkým investorom Georgeom Sorosom. "Sorosova podpora demokratických procesov v krajinách bývalého sovietskeho impéria z neho urobila hlavný terč podlých konšpiračných teórií, denunciácie a antisemitizmu medzi reakcionárskymi populistami v strednej Európe," tvrdí denník.

Treba však podotknúť, že vtedajší minister kultúry Marek Maďarič za Smer-SD odišiel zo svojho postu na základe svojho rozhodnutia, a to isté deklaroval o čosi neskôr aj minister vnútra Robert Kaliňák.

Výnimočný článok významného denníka:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Martin Havran)

Denník upozornil, že Ficovo úsilie nemalo želané výsledky, a tak bol nútený odstúpiť. Nemal však žiadnu snahu zakrývať, že má v úmysle zostať skutočnou mocou za vládou, a teda demonštrácie pokračovali.

The New York Times dodal, že organizátori pochodov požadovali opätovné pripojenie sa k západným demokratickým hodnotám a právnemu štátu, ktoré by mali byť Stredoeurópanom bližšie, než populistické táranie Jaroslava Kaczynského alebo Viktora Orbána, hlavných zástancov toho, čo sami nazývajú "neliberálna demokracia".

Výnimočný článok významného denníka:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Masové pochody na obnovu demokracie však podľa denníka nie vždy prinášajú ovocie. Svedčí o tom napríklad farebná revolúcia na Ukrajine, keď sa len vymenil jeden skorumpovaný režim za iný.

"Moc a rabovanie sú silné pokušenia v mladých demokraciách so slabými inštitúciami a neúplnou znalosťou demokracie. Ale je dobré, aby Ficovci, Kaczynski a Orbánovci vedeli, že na vzostupe je generácia, ktorá odmieta mlčať, keď je zavraždený investigatívny novinár, alebo keď bezohľadní politici ničia ich ťažko získané slobody," dodal na záver autor úvodníka.

Viac o téme: ProtestPochodExtrémizmusSlovenskoThe New York TimesZa slušné Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu