Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

PRÁVE TERAZ Prokuratúra požiadala o vznik medzinárodného tímu: Polícia stále bezradná

Jaromír Čižnár Zobraziť galériu (3)
Jaromír Čižnár (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Presne pred tromi týždňami otriasla Slovenskom najbrutálnejšia vražda v novodobých dejinách krajiny. Objednávatelia a vrahovia investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej stále nie sú známi. Generálny prokuráítor Jaromír Čižnár sa teste po medializácii skutku zasadil, že urobí všetko pre to, aby sa tak stalo. Dnes oznámil, že po intenzívnej komunikácii s justičnými orgánmi Talianskej republiky zaslal návrh dohody o zriadení spoločného vyšetrovacieho tímu.

"Generálny prokurátor Slovenskej republiky Jaromír Čižnár oznamuje, že po intenzívnej komunikácii s justičnými orgánmi Talianskej republiky, dňa 16. 3. 2018 prostredníctvom Eurojustu zaslal návrh dohody o zriadení spoločného vyšetrovacieho tímu medzi justičnými orgánmi Slovenskej republiky a Talianskej republiky," informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. Zriadenie spoločného vyšetrovacieho tímu bolo dnes prerokované s ministerkou spravodlivosti SR a podpredsedníčkou vlády SR.

PRÁVE TERAZ Prokuratúra požiadala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

V praxi je zriadenie spoločného vyšetrovacieho tímu a podpísanie dohody časovo náročné. Tento proces obvykle trvá niekoľko týždňov až mesiacov. Podľa Predajňovej, generálny prokurátor vyvinul maximálne úsilie v súčinnosti s Eurojustom, aby bol spoločný vyšetrovací tím zriadený v čo najkratšom čase, aby sa umožnila účasť cudzích justičných orgánov na prebiehajúcom trestnom stíhaní v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. "V súčasnosti návrh dohody o zriadení spoločného vyšetrovacieho tímu posudzujú justičné orgány Talianskej republiky. Generálny prokurarátor SR verí, že talianske justičné orgány prostredníctvom Eurojustu zareagujú na požiadavku Generálnej prokuratúry SR v čo najkratšom čase," dodala Predajňová.

Úloha medzinárodného tímu

V prípade, že talianska strana bude reagovať kladne na požiadavku zriadenia medzinárodného vyšetrovacieho tímu, bude predmetom vzájomných rokovaní napríklad vymedzenie rámca spoločného vyšetrovania, práva a povinnosti členov spoločného vyšetrovacieho tímu, čas trvania spoločného vyšetrovacieho tímu , ako aj otázka zapojenia a pôsobenia medzinárodných inštitúcií ako Eurojust a Europol.

PRÁVE TERAZ Prokuratúra požiadala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA /Tomáš Somr)

Generálna prokuratúra od zriadenia spoločného vyšetrovacieho tímu očakáva rýchlejšie, komplexnejšie a operatívnejšie vyšetrovanie v konkrétnej trestnej veci. "GP SR bude verejnosť priebežne informovať o priebehu a výsledkoch rokovania s talianskou stranou," uistila hovoryňa. 

Viac o téme: Generálny prokurátorJaromír Čižnár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu