Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Europoslanci na Slovensku: V súvislosti s vraždou Kuciaka sa stretnú s Kiskom aj novinármi

(Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Delegácia šiestich poslancov Európskeho parlamentu začína dnes na Slovensku dvojdňovú pracovnú cestu. Ako informovala tlačová atašé Európskeho parlamentu na Slovensku Soňa Mellak, dôvodom je vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

Delegácia pozostáva z poslancov Ingeborg Grässle (EPP, Nemecko), spolupredsedníčka delegácie, Claude Moraes (S&D, Veľká Británia), spolupredseda delegácie, Ryszard Czarnecki (ECR, Poľsko), Sophia in't Veld (ALDE, Holandsko), Benedek Jávor (Zelení/EFA, Maďarsko) a Marco Valli (EFDD, Taliansko)

Poslanci sa počas pracovnej cesty stretnú s mimovládnymi organizáciami zaoberajúcimi sa bojom proti korupcii, s novinármi, predstaviteľmi vlády a štátu vrátane prezidenta, zástupcami orgánov činných v trestnom konaní a predstaviteľmi Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Navštívia aj obec Veľká Mača, kde si uctia pamiatku Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Po jednotlivých stretnutiach sa v piatok v priestoroch Informačnej kancelárie EP v Bratislave uskutoční tlačová konferencia spolupredsedov delegácie. Po návrate zo Slovenska poslanci spíšu správu, ktorá bude predložená Konferencii predsedov (predseda Európskeho parlamentu a lídri politických skupín) a následne zverejnená.

Rozhodnutie vyslať delegáciu na prieskumnú pracovnú cestu na Slovensko v súvislosti s vraždou novinára Kuciaka prijala Konferencia predsedov 1. marca. Program cesty a zloženie delegácie Konferencia predsedov schválila 7. marca. Vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej ako aj ochrana novinárov v Európe budú na budúci týždeň počas zasadnutia Európskeho parlamentu v Štrasburgu predmetom samostatnej plenárnej rozpravy.

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu v Slovenskej republike a z úcty k obetiam vrážd, Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej, sa redakcia topky.sk rozhodla zrušiť diskusiu k tomuto článku.

Viac o téme: BratislavaSlovenskoEuroposlanciVražda Jána Kuciaka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu