Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Expert na taliansku mafiu: ’Ndrangheta má základňu zrejme i v Česku

Antonio Nicaso
Antonio Nicaso (Zdroj: Foto: YouTube/ Arpa Umbria)

PRAHA - Talianska mafiánska organizácia ’Ndrangheta má fungujúcu sieť v Českej republike. Tvrdí to expert na taliansku mafiu Antonio Nicaso. Jeho názory priniesol v utorok spravodajský server Novinky.cz, ktorý pripomína, že keď zavraždený slovenský novinár Ján Kuciak vo svojom poslednom a nedokončenom článku odhalil sieť kontaktov a činností ’Ndranghety na Slovensku, spôsobil jeho text rozruch doma i v ČR.

"’Ndrangheta sa o Česko intenzívne zaujíma," povedal pre denník Právo Nicaso (53), jeden z najrešpektovanejších svetových expertov na taliansku mafiu a zároveň univerzitný profesor žijúci v Kanade. Svoje tvrdenia opiera v prvom rade o informácie, že v minulosti Česká republika slúžila ako úkryt pre mnohých členov i bosov najrôznejších talianskych mafiánskych organizácií.

"Česko je krajinou, kam už ’Ndrangheta vkročila. Talianskeho utečenca, člena ’Ndranghety, nedávno zatkli v Prahe. Ak sa tu ukryl, znamenalo by to, že má v Česku logistickú podporu, zavedenú, fungujúcu a dôveryhodnú sieť schopnú pomoci," vysvetlil Právu Nicaso. Novinky.cz pripomínajú, že jedného zo šéfov kalábrijskej mafie Francesca Bonavitu zatkli českí policajti v júli 2016 v pražských Dejviciach. Údajne tam žil niekoľko mesiacov.

Podľa Nicasa je Česká republika, rovnako ako Slovensko a aj iné štáty bývalého východného bloku, pre taliansku mafiu veľmi atraktívne. Záujem o Česko prejavuje podľa jeho informácií predovšetkým ’Ndrangheta.

"’Ndrangheta vždy využíva rovnaký systém: investuje peniaze, skorumpuje miestnych politikov a využije verejné financovanie. Česko je krajinou, ktorá podporuje zahraničné investície. Cieľom je dostať sa k európskym fondom pre poľnohospodárstvo a obnoviteľné zdroje, ktoré sú k dispozícii na rozvoj vidieckych oblastí," priblížil stratégiu ’Ndranghety Nicaso. Podľa neho organizácia potrebuje investovať, respektíve vyprať špinavé peniaze z predaja kokaínu, na ktorého distribúciu a obchod s ním má v Európe dnes už takmer monopol.

"Majú obrovské množstvo peňazí, ktoré chcú investovať všade možne, a Česko je jednou z týchto krajín – je navyše bohaté. Ideálne miesto pre organizovaný zločin. Mám informácie o mnohých klanoch ’Ndranghety, ktoré majú záujem o investície v Česku. Ten záujem trvá už minimálne päť rokov," upozornil Nicaso.

Ako Právo informovalo minulý týždeň, Antonino Vadala, ktorý je podľa Kuciakovho článku napojený na ’Ndranghetu a na Slovensku čulo obchoduje a investuje, vlastní od vlaňajšieho novembra podnik taktiež v Česku. Či je spoločnosť aktívna, však zatiaľ nie je jasné.

Stratégia ’Ndranghety údajne spočíva v "neviditeľnosti", ktorá jej zaručuje úspešné prechádzanie krajinami na piatich kontinentoch. "’Ndrangheta nemá v úmysle používať násilie, má naopak ambície a taktiež schopnosť zachovávať si nenápadnosť. Je to spôsob, akým sa snaží fungovať v Taliansku aj inde vo svete. Takmer nikdy nezabíjajú dôležitých ľudí," upozornil Nicaso s tým, že za uplynulých 50 rokov svojej histórie zlikvidovala ’Ndrangheta "iba" šesť významných ľudí. Teda takých, ktorých smrť v spoločnosti vzbudí mimoriadny záujem.

Preto Nicaso neverí tomu, že by smrť Jána Kuciaka mala na svedomí práve ’Ndrangheta, ktorá sa podobným metódam viac-menej úspešne vyhýba. "Vražda novinára znamená pre ’Ndranghetu zničiť všetko. Nemyslím si, že by na seba takto pútala pozornosť celého sveta. Oveľa pravdepodobnejšie je to, že tí, ktorí Kuciaka zabili, boli skorumpovaní Slováci, na machinácie ktorých novinár prišiel a ktorí sa vzápätí snažili preniesť podozrenie na ’Ndranghetu," uviedol Nicaso podľa serveru Novinky.cz.

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu v Slovenskej republike a z úcty k obetiam vrážd, Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej, sa redakcia topky.sk rozhodla zrušiť diskusiu k tomuto článku.

Viac o téme: Česká republikaTalianska mafiaAntonio Nicaso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu