Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Gašpar prehovoril o raziách u talianskeho podnikateľa na východe: Spolupráca s FBI

Razia na východe v dome, ktorý je spájaný s Antoninom Vadalom Zobraziť galériu (13)
Razia na východe v dome, ktorý je spájaný s Antoninom Vadalom (Zdroj: Foto: TASR, FB)

MICHALOVCE - Policajná razia na východe Slovenska. Komando s vyšetrovateľmi nabehlo k podnikateľovi z Talianska Antoninovi Vadalovi.

Ďakujeme, že ste s nami situáciu sledovali online.

15:55 Pohreb zavraždenej priateľky novinára Martiny bude v piatok v Gregorovciach pri Prešove o 15:00 hodine.

15:54 Gašpar podotkol, že nie je jednoduché vytvoriť špeciálny medzinárodný vyšetrovací tím, táto možnosť sa zvažuje, ale to môže len prokuratúra.

15:43 "Ja osobne som sa stretol s pridelencom FBI pre Prahu a Slovensko. Stretli sme sa s kolegami z talianskych agentúr. Sú tu štyria experti z Haagu z Europolu. Spolupracujeme s českou políciou, ktorá už vypočula aj českú novinárku v spojitosti s prácou novinára Kuciaka. Spolupráca sa bude ďalej rozvíjať. Je tu ponuka z Anglicka, americkí kolegovia nám chcú pomôcť pri analýze profilu páchateľa," uviedol Gašpar na brífingu. 

15:39 Policajný prezident uvideol, že na základe dohody s dozorovým prokurátorom, v súlade s postupom polície bude musieť znížiť obsah informácií. "Hľadáme kompromis medzi mierou informovanosti a tým, čo si vyžaduje postup vyšetrovania," povedal. 

Tibor Gašpar na tlačovke
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Foto: Miroslav Vacula)

15:35 Gašpar na brífingu v Košiciach informoval o zadržaných osobách. "Zadržaných bolo sedem osôb, a to Antonino V. (42), Sebastiano V. (45), Bruno V. (40), Diego R. (62), Antonio R. (58), Pietro C. (26) a ďalší Pietro C (54). Sú zadržaní so súhlasm prokurátora, ako podozrivé osoby." vymenoval. Okrem toho zaistili dve krátke guľové zbrane, ktoré sú v legálnej držbe, tiež telefóny, počítače a listinné dôkazy.

14:50 "V pondelok sa do vyšetrovania zapojila česká a talianská polícia, v utorok nám potvrdili pomoc predstavitelia Europolu a rovnakú odpoveď sme dostali od americkej FBI a britského Scotland Yardu. V prípade vraždy je každá minúta, keď má vrah pred políciou náskok, veľmi dôležitá," napísal pred niekoľkými minútami minister vnútra Robert Kaliňák na svojom facebookovom profile s presvedčením, že náskok vrahov dvoch mladých ľudí sa vďaka "obrovskému nasadeniu polície a ostatných bezpečnostných zložiek podarí vymazať čo najskôr a páchateľ alebo páchatelia budú odovzdaní do rúk spravodlivosti."

Tibor Gašpar na tlačovke
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Foto: Miroslav Vacula)

14:26 Policajné komando dnes prehliadalo štyri byty a tri nebytové priestory. 

14:20 "Spolupracujeme aj s expertom z FBI a so štyrmi medzinárodnými expertami," uviedol Gašpar s tým, že včerajšiu verziu o drogách vylúčili. Polícia už vypočula aj českú novinárku.

14:15 Policajný prezident Tibor Gašpar na brífingu povedal, že v rámci dnešných razií v Michalovciach a Trebišove zadržali okrem siedmich podozrivých aj dve guľové zbrane, ktoré boli v legálnej držbe, zaslali ich na expertízu.  

Tibor Gašpar na tlačovke
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Foto: Miroslav Vacula)

14:13 Počas štvrtkovej razie v súvislosti s vraždou novinára Jana Kuciaka a jeho priateľky polícia na Zemplíne zadržala sedem osôb. Na tlačovom brífingu v Košiciach to povedal policajný prezident Tibor Gašpar.

MIMORIADNE Gašpar prehovoril o
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Foto: TASR - Roman Hanc)

13:25 Na 14.00 hodinu zvolal prezident Policajného zboru tlačový brífing. Uskutoční sa v Košiciach na ulici Kuzmányho 8 v budove Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach.

12:49 GP SR zistila, že z celkového počtu 73 trestných vecí, prokurátor Okresnej prokuratúry v Trebišove František Bicko, ktorého syn je spájaný s Antoninom Vadalom, vykonával dozorovú právomoc len v jednej trestnej veci. Aj táto trestná vec bude predmetom preskúmania na Generálnej prokuratúre SR.

MIMORIADNE Gašpar prehovoril o
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Foto: TASR - Roman Hanc)

MIMORIADNE Gašpar prehovoril o
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Foto: TASR - Roman Hanc)

Podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) v stredu upozornila, že syn šéfa trebišovskej prokuratúry podniká s Antoninom Vadalom. "Sú spolu v siedmich firmách. On vystupuje ako správca niečoho, čo nazývajú VADALA GROUP, lebo viete, že Vadalovci majú veľmi veľa firiem. Samotný šéf okresnej prokuratúry je krstným otcom detí podnikateľa, ktorý bol odsúdený, aj keď nie ešte právoplatne, na 11 rokov väzenia za podvody pri získavaní dotácií z Poľnohospodárskej platobnej agentúry. Poľnohospodárska platobná agentúra bola práve tou, na ktorú sa sústredil celý klan Talianov z Kalábrie," povedala Nicholsonová.

MIMORIADNE Gašpar prehovoril o
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Foto: TASR - Roman Hanc)

12:45 Na základe analýzy posledného článku zavraždeného novinára Jána Kuciaka, Generálna prokuratúra Slovenskej republiky (GP SR) vo svojom informačnom systéme zistila a identifikovala 17 subjektov, z ktorých bolo 11 fyzických osôb a šesť právnických. Zistila to podľa jediného lustračného kritériá, a to mena a priezviska alebo obchodného názvu, informovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová. "Na základe výsledkov lustrácie si GP SR vyžiada od podriadených prokuratúr najmenej 73 trestných vecí. Prokurátori GP sa pri preskúmaní trestných vecí zamerajú na zákonnosť postupu a rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní a súdov (skončené aj neskončené trestné veci). Po preskúmaní trestných vecí budú prijaté eventuálne zákonné opatrenia," dodala hovorkyňa.

MIMORIADNE Gašpar prehovoril o
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Foto: TASR - Roman Hanc)

11:00 Policajná razia prebieha aj v areáli na Priemyselnej ulici v Michalovciach. Sídli tam viacero firiem spájaných s Antoninom Vadalom. 

10:58 Prípad brutálnej vraždy dvoch mladých ľudí aj naďalej rezonuje Slovenskom. V strehu je koalícia, o desiatej má zasadnúť koaličná rada. Tlačovú konferenciu oznámilo viacero politikov - o 11:15 sa chystá zásadné vyhlásenie oznámiť Miroslav Beblavý, na 11:20 plánuje tlačovku aj SaS.

10:45 Polícia okrem razie v Michalovciach, v dome, ktorý podľa informácií z katastra patrí Elisabette Roda, vykonala vo štvrtok prehliadku aj v Trebišove. Išlo o dom, ktorý sa spája s talianskym podnikateľom Antoninom Vadalom. Dom na Ružovej 12 v súčasnosti patrí podľa informácie z katastra firme AV-Real, o ktorej sa v článku píše tiež. Vlastniť ju má Antoninov brat Sebastiano.

10:36 Policajný prezident potvrdil, že idú po "talianskej stope". 

10:33 Ako povedal Gašpar, razia sa deje na piatich miestach s tým, že počet je otvorený. "Počet je otvorený, pretože všetko závisí od možnosti zdôvodniť niektoré ďalšie prehliadky na iných miestach," povedal Gašpar. Razia sa deje v súvislosti s prípadom vraždy novinára a s osobami, ktoré sú v posledných dňoch v médiách intenzívne spomínané, resp. s verziou, o ktorej písal nebohý novinár. 

10:30 Video policajnej razie. Na mieste je policajný prezident Tibor Gašpar, hovorí spred jedného z michalovských domov na Kavarnianskej ulici.

Tibor Gašpar, Antonino Vadala, razia, Michalovce

10:15 V súvislosti s raziami na Zemplíne, ktoré sú spájané s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky, bude pravdepodobne zaistených desať osôb. Následne budú s nimi vykonané úkony a rozhodne sa o ďalšom postupe. Pred jedným z michalovských domov na Kavarnianskej ulici to novinárom povedal policajný prezident Tibor Gašpar.

10:10 Ako informuje portál korzar.sme.sk, pred desiatou hodinou vyviedli kukláči z michalovského domu podnikateľa Diega Rodu. Pred médiami si zakryl hlavu. 

10:00 Aktuálne stále prebieha policajná razia v dome na Hrádku v Michalovciach.    

9:45 Podľa informácií denníka Korzár NAKA zadržala talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu, predviedla ho na výsluch. Zadržaní sú aj brat Antonina Vadalu Bruno Vadala a bratranec Pietro Catroppa.

MIMORIADNE Gašpar prehovoril o
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Foto: TASR - Roman Hanc)

9:40 Polícia vykonala vo štvrtok v Trebišove raziu v dome, ktorý sa spája s talianskym podnikateľom Antoninom Vadalom. Jeho meno sa spomína v poslednom článku zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Na mieste bol aj policajný prezident Tibor Gašpar.

Dom na Ružovej 12 v súčasnosti patrí podľa informácie z katastra firme AV-Real, o ktorej sa v článku píše tiež. Vlastniť ju má Antoninov brat Sebastiano.

MIMORIADNE Gašpar prehovoril o
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Foto: TASR - Roman Hanc)

Policajti zasahujú aj v Michalovciach na Kavarnianskej ulici v dome, ktorý sa spája s ďalšími talianskymi podnikateľmi. "O činnosti polície budeme informovať v priebehu dňa," reagoval hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

Razia na východe

Polícia je aktuálne od skorého rána v Michalovciach a v Trebišove, kde vykonáva raziu u talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu. Informáciu redakcii Aktuality.sk potvrdili dôveryhodné zdroje. Na mieste by už mal byť aj policajný prezident Tibor Gašpar.

MIMORIADNE Gašpar prehovoril o
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Foto: TASR - Roman Hanc)

O podnikateľovi z Talianska písal vo svojej poslednej reportáži zavraždený investigatívny novinár Ján Kuciak. Informoval o fungovaní a vzájomnej koordinácii štyroch rodín z talianskej Kalábrie, kde sa zrodila 'Ndrangheta.

Ide o rodiny Vadalovcov, Cinnanteovcov, Rodovcov a Catroppovcov. Na Slovensku sa ich biznisom stalo poľnohospodárstvo. 

 

Viac o téme: RaziaPolícia Antonino Vadala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu