Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Pietny akt v parlamente za Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Pamiatku zavraždeného investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej si dnes uctia v parlamente.

Ako informovala nezaradená poslankyňa Národnej rady (NR) SR Zuzana Zimenová, „v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej sme sa spoločne s podpredsedníčkou parlamentu Luciou Ďuriš Nicholsonovou (SaS) a poslankyňou Vierou Dubačovou (nezaradená) rozhodli uctiť si pamiatku oboch zosnulých mladých ľudí inštaláciou výtvarného objektu vo vestibule NR SR, ktorý pod názvom ‘Symbolický náhrobník‘ vytvoril Fero Guldan, autor pomníka Róberta Remiáša“. Odhalia ho dnes o 15:30 na tichom pietnom akte vo vestibule v sídle národnej rady v Bratislave.

Pietny akt v parlamente
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

“Týmto aktom chceme vyjadriť úprimnú sústrasť rodinám Jána a Martiny a upozorniť na to, že nie sme iba poslankyne NR SR, ale aj ženy, matky, ktoré sú odhodlané urobiť všetko pre to, aby Slovensko viac nebolo krajinou, kde sa pre pravdu vraždia naše deti,“ napísala v tlačovej správe Zimenová. Podľa nej na pietny akt pozvali poslankyne parlamentu naprieč politickým spektrom, aby spoločne vyjadrili postoj, „že ženy sa v dôležitých chvíľach vedia spájať, majúc na pamäti najmä budúcnosť Slovenska“.

Pietny akt v parlamente
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú zavraždili v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači koncom minulého týždňa. V moderných dejinách Slovenska je to prvá vražda novinára. Pre vraždu už odstúpil minister kultúry Marek Maďarič, prezident Andrej Kiska vystúpi v nedeľu v RTVS. Do vyšetrenia prípadu sa vzdali svojich funkcií tajomník Bezpečnostnej rady SR Viliam Jasaň a štátna radkyňa Mária Trošková.

Ich mená sa totiž vyskytovali v článku, na ktorom Kuciak pracoval. Venoval ho možnému zneužitiu eurofondov do poľnohospodárstva organizovaným zločinom a možným prepojeniam na štát. Situácia vyvolala napätie vo vládnej koalícii. V Moste-Híd tvrdia, že bez odchodu ministra vnútra Roberta Kaliňáka a policajného prezidenta Tibora Gašpara nebude verejnosť vyšetrovaniu veriť.

Viac o téme: Ján KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu