Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najhoršia správa z Oravy: Dávida (†22), ktorý išiel na túru, našli po šiestich dňoch

Horskí záchranári po intenzívnom pátraní našli telo nezvestného muža Zobraziť galériu (6)
Horskí záchranári po intenzívnom pátraní našli telo nezvestného muža (Zdroj: FB/HZS)

VEĽKÝ CHOČ – Polícia v prvý marcový deň vyhlásila intenzívne pátranie po 22-ročnom Dávidovi Mikécim, ktorý sa so svojím kamarátom vybral 24. februára na horský výstup na Choč. Žiaľ, 2. marca členovia Horskej záchrannej služby (HZS) s ľútosťou oznámili, že muža našli bez známok života.

Horskí záchranári boli 28. februára požiadaní políciou o súčinnosť pri pátraní po 22-ročnom Dávidovi. Mladý Slovák, rodák z Dolného Kubína, bol nezvestný od 24. februára. Ako informuje HZS, Mikéci sa vybral spoločne s jeho kamarátom na túru do Veľkého Choča.

Pátranie po Dávidovi (†22)
Zobraziť galériu (6)
Pátranie po Dávidovi (†22)  (Zdroj: FB/HZS)

„Pod vrcholom sa rozdelili, kde hľadaný mal pokračovať ďalej na vrchol,“ objasnila HZS. V správe sa píše, že členovia horskej služby požiadali o súčinnosť posádku Ministerstva vnútra a ešte v stredu prepátrali zo vzduchu oblasť Veľkého Choča. Horskí záchranári boli vysadení v teréne a začali prehľadávať turistické chodníky a zostupové trasy.

Horskí záchranári po intenzívnom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/HZS)

Po niekoľkodňovom pátraní boli do akcie zapojení ďalší profesionálni i dobrovoľní záchranári HZS z Veľkej a Malej Fatry. Horská záchranná služba uviedla, že terén prehľadávali aj za pomoci lanovej techniky. Prezerali aj strmé vrcholové žľaby či priľahlé zvážnice. Napriek tomu, po Dávidovi nebolo ani stopy.

Horskí záchranári po intenzívnom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/HZS)

Dávid Mikéci (†22)
Zobraziť galériu (6)
Dávid Mikéci (†22)

Prvé výsledky z akcie sa objavili až 2. marca, kedy náhodní skialpinisti v centrálnom žľabe našli turistický batoh. Ten mohol patriť nezvestnému mužovi. Záchranári začali bezodkladne tento terén prehľadávať. „Nezvestný muž bol nájdený v neďalekom lese, ale, žiaľ, bez známok života,“ oznámila HZS. Dodala, že telo nebohého muža bolo za pomoci nosidiel UT2000 a snežného skútra transportované do obce Turík.

Horskí záchranári po intenzívnom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/HZS)

Následne bolo odovzdané príslušníkom policajného zboru a pohrebnej službe. „Do pátracej akcie bolo celkovo nasadených 50 záchranárov HZS,“ uzavreli horskí záchranári.

Viac o téme: HZSSmrťPátranieTúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu