Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pietny POCHOD za Jána Kuciaka a Martinu K. (†27) už tento PIATOK

Tento piatok 2. marca sa v Bratislave uskutoční pietny pochod za Kuciaka a jeho snúbenicu Zobraziť galériu (4)
Tento piatok 2. marca sa v Bratislave uskutoční pietny pochod za Kuciaka a jeho snúbenicu (Zdroj: FB/Martina Kušnírová, FB/Nechceme späť 90-te! Pochod za Jana Kuciaka a Martinu Kušnírovú)

BRATISLAVA – Tragická vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka (†27) a jeho snúbenice otriasla celým Slovenskom. Kuciak, ktorý pracoval pre portál Aktuality.sk, bol zastrelený spolu so svojou partnerkou v jeho dome vo Veľkej Mači. Prezident policajného zboru Tibor Gašpar na tlačovej konferencii povedal, že pravdepodobne došlo k dvojnásobnej úkladnej vražde. Na pamiatku zosnulého mladého novinára a jeho snúbenice sa bude tento piatok 2. marca na Hviezdoslavovom námestí konať pochod.

Na Facebooku vznikla udalosť - Nechceme späť 90-te! Pochod za Jana Kuciaka a Martinu Kušnírovú, počas ktorej si 2. marca ľudia uctia jeho pamiatku. Hlavný organizátor pietneho pochodu je Peter Nagy, ktorý v popise udalosti informuje, že po dohovore o mieste a dátume konania s mestom sa nakoniec rozhodlo, že pochod sa uskutoční tento piatok 2. marca. Nagy uviedol, že pochodovať sa začne o 17:00 hodine z bratislavského Hviezdoslavovho námestia a zakončí sa na Námestí slobody medzi 17:45 až 18:00 h. Od 18:00 hodiny budú príhovory rečníkov, ktoré budú trvať približne do 19:00 hodiny.  

Tento piatok 2. marca
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Martina Kušnírová, FB/Nechceme späť 90-te! Pochod za Jana Kuciaka a Martinu Kušnírovú)

Iniciátor zároveň zdôraznil, že na vyššie spomínanej udalosti sa nepodieľajú žiadni politici či politické strany. Nagy v popise detailoch o udalosti uviedol aj dôvod, prečo sa rozhodol v spolupráci so svojou manželkou pochod zorganizovať. „To, že investigatívny novinár aj s jeho partnerkou boli zavraždení, je niečo, pri čom nedokážeme ostať ticho. Nedokážeme ostať ticho ako občania, ako novinári, ako ľudia aktívni v treťom sektore, ako ľudia, ktorí majú radi Slovensko a veria, že Slovensko má na to, aby bolo dobrou poctivou krajinou, kde sa takéto veci nedejú,“ píše Nagy. Dodal, že vražda novinára je aj vraždou spoločnosti. „Preto organizujeme tento pochod, ako občania, ako budúci rodičia, ako ľudia, ktorí nechcú premlčať, keď niekto siahne na ich hodnoty,“ uzavrel organizátor aj v mene svojej manželky.

K vražde sa na svojom Facebooku vyjadril aj Róbert Ondrejcsák, štátny tajomník Ministerstva obrany Slovenskej republiky. „Vražda je vo všeobecnosti tragická, ale keď bol zavraždený novinár kvôli svojej práci, je to útok na slobodu slova a základy demokracie,“ napísal Ondrejcsák, ktorý zároveň vyjadril úprimnú sústrasť rodine. Ondrejcsák dodal, že chce veriť, že sa táto tragická vražda čím skôr vyšetrí a páchatelia budú potrestaní. Pre pokoj spoločnosti, spravodlivosť a základné princípy demokracie, uzavrel štátny tajomník.

Róbert Ondrejcsák sa vyjadril
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Róbert Ondrejcsák)

Dvojnásobná chladnokrvná vražda 27-ročného páru vyvolala celoeurópske pobúrenie. Podrobne o prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciak sme písali v tomto článku.

Viac o téme: PochodNovinárVraždaKuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu