Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Art Film Fest navštívil rekordný počet ľudí!

Art Film Fest
Art Film Fest

Uplynulý Art Film Fest, ktorý sa uskutočnil od 20. do 27. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, navštívil rekordný počet ľudí. V kinách si filmy za celý festival vychutnalo 23 281 návštevníkov. Sprievodných podujatí festivalu, medzi ktoré patrili festivalové koncert či ceremoniály odovzdávania ocenenia Hercova misia, sa zúčastnilo 8000 ľudí.

Celková návštevnosť 17. ročníka Art Film Festu teda dosiahla číslo 31 281 návštevníkov.

„Pre festival sú veľmi dôležití diváci a tento rok sme mali každý deň naozaj plné kiná a to ma mimoriadne tešilo. Môj najväčší zážitok bol, že som minulú cez víkend navštívil štyri kiná a všetky boli plné,“ povedal prezident Art Film Festu Milan Lasica.

Programový riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel bol po skončení festivalu tiež spokojný. „Obavy či tento festival má divácky potenciál, sú zažehnané, vykazujú to čísla návštevnosti, ktoré každým dňom pribúdali. Je to pre mňa veľkým prekvapením a tým najlepším povzbudením do práce v budúcich rokoch,“ podotkol.

Za mimoriadne dobrý ročník označil ten 17-ty aj viceprezident Art Film Festu a riaditeľ ocenení Hercova misia a Zlatá kamera, Peter Hledík. „Pred piatimi rokmi, keď sme začínali spolupracovať s Jánom Kováčikom, sme si povedali, že do piatich rokov by mal nastať obrat, ktorý je viditeľný. A na filmovom festivale nie je nič viditeľnejšie ako kinosály. A nie je nič horšie ako prázdna kinosála, a nie je nič lepšie ako viditeľne plná kinosála. A tento rok sme tu mali všetky kinosály plné, veľa divákov a dobré filmy,“ uviedol.

Filmoví fanúšikovia si mohli pozrieť na Art Film Feste spolu vyše 150 krátkych i celovečerných, hraných, dokumentárnych aj animovaných filmov. Art Film Fest privítal svetoznámeho herca Jeremyho Ironsa, ktorý si osobne prevzal ocenenie festivalu Hercova misia. V trenčianskoteplickom kine minulú sobotu 20. júna osobne uviedol svoj slávny film Swannova láska z roku 1984, v ktorom si zahral po boku Ornelly Muti. Taktiež sa zúčastnil aj polnočnej projekcie svojej snímky Príliš dokonalá podoba, za ktorú získal ocenenie newyorskej filmovej kritiky pre najlepšieho herca. Hneď prvý deň festival premietol Art Film Fest za osobnej účasti režiséra Coryho Taylora aj výnimočný americký dokument Moc bezmocných o československej nežnej revolúcii, ku ktorému nahovoril komentár práve Irons.

Ocenenie Hercova Misia dostal na Art Film Feste aj český herec Jaromír Hanzlík. Na Moste slávy vystúpil v piatok 26. júna a po prevzatí ceny osobne uviedol film Kočár do Vídně z roku 1966, v ktorom si zahral postavu zúfalého nacistického vojačika. Na festivale bol po celý týždeň a veľmi ho ocenil. „Obdivujem tento festival. Som prekvapený, čo partia organizátorov dokázala. Všetko je naozaj profesionálne pripravené. Je to malý festival, ale aké osobnosti sem už oni dostali! Keď som sa prešiel Mostom slávy a videl, kto všetko navštívil Trenčianske Teplice – od Franca Nera cez Ginu Lolobridgidu či Omara Sharifa, musím povedať: Klobúk dolu! Skláňam poklonu tímu, ktorému sa podaril takýto husársky kúsok! Som poctený, že budem mať tabuľku vedľa týchto veľkých osobností,“ povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu