Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Trenčíne dnes večer vystúpi Goran Bregović

Goran Bregović
Goran Bregović

TRENČÍN - Hudobné vyvrcholenie XV. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Artfilm, koncert svetoznámeho juhoslovanského hudobného skladateľa a interpreta Gorana Bregovića, sa dnes večer uskutoční v historickom centre Trenčína na Mierovom námestí.

Vystúpi tu aj so svojim zoskupením Wedding and Funeral Band. Bregović sa preslávil ako autor hudby k filmom režiséra Emira Kusturicu Dom pre obesenca, Arizona Dream či Underground. Jeho hudba zaznela aj v kontroverznom filmovom hite Borat. Na pódiu sa predstaví v spoločnosti cigánskej dychovky a bulharských speváčok. Sám Bregović hrá na elektrickú gitaru.

Pôsobivú fúziu balkánskeho folklóru, pravoslávnej hudby, jazzu a rocku si budú môcť vychutnať všetci účastníci festivalu zdarma od 20:30. Na tom istom pódiu sa vlani predstavil Bregovićov kolega z filmu Underground, svetoznámy trubkár Boban Markovič so svojím orchestrom. Medzi jeho najznámejšie skladby patrí Buba Mara z filmu Emira Kusturicu Čierna mačka, biely kocúr. Bregović by mal do Trenčína pricestovať na poludnie, večer odohrá koncert a ráno odchádza do Viedne.

Goran Bregović sa narodil srbskej matke a chorvátskemu otcovi v roku 1950 v Sarajeve. Len z donútenia sa učil hrať na husliach v sarajevskom konzervatóriu. Ako 16-ročný hral v skupine Bestije, v roku 1974 založil kapelu Bijelo Dugme (Biela gombička), ktorá bola až do rozpadu v roku 1988 jednou z najvplyvnejších juhoslovanských hudobných formácií. Študoval filozofiu a sociológiu, ale rozhodol sa profesionálne venovať hudbe. K filmu sa dostal už na sklonku 70. rokov.

Po rozpade Juhoslávie Bregović pôsobil vo Francúzsku, Grécku, Turecku a v Poľsku. Pracoval s Iggym Popom, so židovsko-jemenskou speváčkou Ofra Haza, s Grékom Georgom Dalarasom, tureckou interpretkou Sezen Aksu aj s poľskou speváčkou Kayah. Po úspechu Undergroundu na festivale v Cannes sa vybral na turné po Grécku a Švédsku s desiatkou ľudových muzikantov, päťdesiatčlenným zborom a symfonickým orchestrom. Tak vzniklo teleso Wedding and Funeral Band.

Účinkuje na open-air festivaloch, vystupoval v Montreale, Chicagu, New Yorku, Soule, na Námestí sv. Jána v Ríme hral pre viac ako pol milióna divákov. Dnes tvorí Bregovićov Wedding and Funeral Band dychová sekcia z Belehradu, štvorica bulharských speváčok, pravoslávny mužský zbor, sláčiková sekcia z Poľska, perkusie, dirigent a zbormajster Ognjan Radivojevič. V Trenčíne sa podľa programu zoskupenie nepredstaví v celom zložení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu