Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Art Film Fest ponúkne aj veľkú dávku bojových umení

Art Film Fest ponúkne aj veľkú dávku bojových umení Zobraziť galériu (2)
Art Film Fest ponúkne aj veľkú dávku bojových umení

Nesľubujú, ale skutočne prinášajú to najzaujímavejšie z ázijskej filmovej kuchyne. Prísľuby z východu nebudú ani tento raz chýbať v programe Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 16. do 23. júna 2012 v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.

Fanúšikovia „exotickej“ kinematografie sa môžu tešiť na snímky z Japonska, Južnej Kórey, Číny, Taiwanu, Hongkongu, Thajska či Indonézie, ktoré zožali úspech u domácich divákov aj kritikov.

„Sekcia ukazuje dravšiu, živšiu a snáď aj vášnivejšiu stránku východoázijských filmov, otvorenejšiu pre širšie publikum,“ opísal zostavovateľ sekcie Adrián Žiška. V programe budú opäť filmy pohybujúce sa na žánrovej mape v končinách komédie, romantiky, thrilleru aj akcie.

Filmového bojového umenia nebude núdze ani v indonézskej snímke Prepadovka/ Serbuan Maut. Zobrazuje akciu 20 elitných policajtov, ktorí vtrhnú do 30-poschodového domu, v ktorom okrem drogových dílerov, obchodníkov so zbraňami,  zlodejov a vrahov žije najobávanejší gangster jakartského podsvetia – ich cieľ. Snímku si užijú najmä tí, ktorí obľubujú krásne choreografie bojových umení. Film stal hitom nielen doma, ale aj na filmovom festivale v Toronte.

Akčný príbeh prinesie aj film Headshot/Fon Tok Kuen Fah. Thajský noirovo ladený thriller ukazuje nájomného zabijaka, ktorý sa preberie z kómy a jeho svet sa prevráti na hlavu – a to doslova – pretože po úraze vidí svet zrkadlovo preklopený.

Nuž, a aká by to bola sekcia ázijských filmov, keby v nej chýbal klasický japonský samurajský príbeh? Art Film Fest uvedie snímku 13 zabijakov/ Jûsan-nin no shikaku, remake kultovej klasiky Eichiho Kudoa z roku 1963 inšpirovanej skutočnými udalosťami. Príbeh trinástich samurajov, ktorí sa rozhodnú pre šialenú misiu - zabiť despotického vládcu, ponúka divákovi všetko, čo k dobrému samurajskému filmu patrí - stratégiu boja, premýšľanie pravého bojovníka i pompéznu akciu.

13 zabijakov režiséra Takashi Miikeho nie je len majstrovskou poctou Kudoovmu filmu či postklasickým samurajským filmom 60. rokov. 13 zabijakov posúva ich ideu a ukazuje aj chorosť vtedajšieho systému, proti ktorému stavia život obyčajných ľudí.

Jedným z najlákavejších filmov sekcie je aj Láska na dve mestá/ Chun jiao yu zhiming, voľné pokračovanie komédie Láska na dva ťahy uvedenej na Art Film Feste minulý rok. Hlavní hrdinovia filmov Jimmy a Cherrie sú v novej snímke spolu už 159 dní, nefajčia, ale ani sa veľmi nevídajú. Rozídu sa a po jednom odídu do Pekingu, kde si každý nájde niekoho iného, no ich cesty sa akosi nie a nie prestať pretínať.  Snímka prináša priehrštie postrehov nielen o „čínalizácii“ Hongkongu a Hongkončanov, ale aj čo-to o moderných vzťahoch. Doma si vyslúžila nečakaný úspech, na Veľkú noc v Hongkongu prekonala dokonca tržby Titanicu 3D.

„Malý“ čínsky filmík 33 dní/ Shi lian 33 tian bude tiež o vzťahoch. Ukáže, ako sa dievčina vyrovnáva s rozchodom po tom, čo pristihne svojho priateľa na rande so svojou kamarátkou. Číňania od roku 1990 oslavujú 11. 11. ako deň nezadaných. A tento film, ktorý sa stal okamžite populárny, mal premiéru  práve 11. 11. 2011. Zaujímavosťou je, že neverného priateľa a záškodníčku si zahrali aktuálni partneri hlavných hrdinov.

Tvorcovia juhokórejského Sunny/ Sseoni a taiwanského Dievča, ktoré sme vtedy milovali/ Naxie nian, women yiqi zhui de nühai úplne neúmyselne dodali pre sekciu dvojicu filmov, v ktorých sa prenesieme do doby spomienok na dospievanie raz očami dievčaťa a raz chlapca.


Art Film Fest 2012 – 20. Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice/Trenčín je realizovaný s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu 

Organizátori: ART FILM, n.o., FORZA, a.s.   

Spoluorganizátori: Mesto Trenčianske Teplice, Mesto Trenčín, Kúpele Trenčianske Teplice 

Generálny reklamný partner: KOOPERATIVA poisťovňa, a.s. Vienna Insurance Group 

Hlavní reklamní partneri: Omnia Holding SE, Slovnaft 

Oficiálny prepravca: Lancia 

Logistický partner: DHL 
Cinepass pre študentov len za 5 EUR prináša Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. 

Reklamní partneri: TIPOS, Penzión Baske, Cinemax, Omnia Motors, Omnia 2000, DOMO Omnia, Omnia KLF


Oficiálni dodávatelia: značka Moët, festivalový kúpeľný hotel Pax, Esterle&Esterle, LampART, Stredná odborná škola polygrafická

Hlavní mediálni partneri: Rozhlas a televízia Slovenska - Dvojka, Pravda, Rádio FM, zoznam.sk

Mediálni partneri: televízia JOJ, Film Europe, Central Europe Television, Rádio Europa 2, .týždeň, Eurotelevízia, Pardon, OK!, Kinečko, Kam do mesta, Focus, GONG SK, Boomerang Media, SITA, BlueSky, euroAWK

Partneri: Trenčiansky samosprávny kraj, Európska komisia - zastúpenie na Slovensku, Slovenský filmový ústav, Celtima SK, hotel Flóra

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu