Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Vysoké pokuty pre obchodníkov môžu zvýšiť aj ceny

Podľa Marty Černej je v prvom rade dôležitá kontrola zo strany občanov.
Podľa Marty Černej je v prvom rade dôležitá kontrola zo strany občanov.

BRATISLAVA - Čitatelia Nového Času v spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou už niekoľko dní odhaľujú prešľapy slovenských obchodníkov.

Na pultoch v obchodoch už našli mäso po dátume spotreby, staré syry či zhnité ovocie. Proti niektorým podnikateľom sa už vedie správne konanie. Podľa šéfky Spotrebiteľské fóra Marty Černej však vysoké postihy pre podnikateľov môžu byť kontraproduktívne.

Podľa Černej to môže viesť k zvýšeniu cien za tovary. „Spotrebiteľ by nemal hneď volať kontrolu. Na jeho mieste by som tovar, ktorý je po dátume spotreby, ukázala vedúcej predajne. Dôležitá je v prvom rade kontrola zo strany občanov. Obchodník predsa spotrebiteľa nenúti, aby si zhnité banány alebo mäso po spotrebe kúpil. Represívne opatrenia majú dve strany mince. Každá kontrola je drahá záležitosť a podnikateľ si všetky zvýšené náklady započíta do tovarov,“ tvrdí Černá s tým, že v konečnom dôsledku môže byť vyššími cenami poškodený opäť len spotrebiteľ.

Podľa nej vysoké desaťmiliónové pokuty pre podnikateľov nič neriešia. „Aj doteraz mohli dostávať pokuty do výšky milióna Sk. Nepamätám si však, že by niekedy obchod dostal najvyššiu možnú pokutu,“ dodáva Černá. Navyše, podľa nej aj na Slovensku v budúcnosti dôjde k tomu, že podnikatelia sa budú poisťovať proti spôsobenej škode tak, ako je to napríklad v USA. „A poistné sa zase premietne do cien pre spotrebiteľov,“ uzavrela Černá.

„Nesúhlasím s týmto tvrdením. Roky vláda a parlament neboli schopní prijať rozumný zákon o potravinách, ktorý by účinne chránil spotrebiteľov. Som presvedčený, že ten náš je dobrý a určite to nepovedie k rastom cien smerom hore,“ myslí si minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu