Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Odhaľujeme prešľapy slovenských obchodníkov!

Juraj Tobák (62) doplatil na kúpu syra. Namiesto 15. mája splesnivel včera. Zobraziť galériu (5)
Juraj Tobák (62) doplatil na kúpu syra. Namiesto 15. mája splesnivel včera.

SLOVENSKO - Zhnité ovocie, mäso bez akéhokoľvek dátumu, skazené jogurty či syry! Všetko na slovenských pultoch. Šafárenie obchodníkov nemá konca kraja. Mnohých nezastavili ani 10-miliónové sankcie, ktoré za takéto prešľapy platia od prvého mája. Do boja s humusom v obchodoch sa pustil aj Nový Čas. Naši čitatelia už vyše týždňa posielajú do redakcie tipy na skazené potraviny. Všetky námety končia vzápätí na stoloch skutočných inšpektorov.

K boju Nového Času proti skazeným potravinám na našich pultoch sa včera pridalo aj ministerstvo pôdohospodárstva. „Spolupráca bude spočívať v tom, že všetky podnety od čitateľov aj redaktorov pôjdu okamžite na stôl konkrétnym inšpektorom,“ reagovala hovorkyňa rezortu pôdohospodárstva Magdaléna Fajtová. Minister Jureňa sa nebráni ani konkrétnemu menovaniu vinníkov či už pôjde o veľké reťazce, alebo drobných obchodníkov. Všetkým od prvého mája hrozí pri dokázaní viny pokuta 10 miliónov korún, pri opakovanom pochybení 50 miliónov.

Okrem čitateľských tipov obišli včera slovenské obchody aj redaktori Nového Času. V jednom z košických hypermarketov napriek vysokým pokutám ponúkali zhnité jahody aj šalátové uhorky, všetko za pôvodnú cenu. Pri reklamácii peniaze okamžite vrátili a vedúca sa ospravedlňovala: „Prepáčte, ale nevedeli sme o tom. Kompetentnú pracovníčku neminie postih!“ Problém s ovocím mali aj v trenčianskych obchodoch. Pri reklamácii dokonca ani nekontrolovali skazený obsah, peniaze ihneď vracali.

V hypermarkete v Čadci Nový Čas objavil skysnuté jogurtové mlieko, zhnité kivi aj tekuté kapučino s neidentifikovateľným dátumom. Ten nedokázal rozlúštiť ani predavač, a tak radšej nápoj z predajne stiahol. Peniaze za tovar nám, takmer ako všade inde, automaticky vrátili.

V banskobystrickej predajni sme našli chladený bravčový bôčik bez akéhokoľvek dátumu! Na svojom obale nemal uvedený dátum balenia ani dátum spotreby. Pri pulte s mäsom sme sa dozvedeli, že mäso bolo zabalené dnes. „V chladničke vám vydrží niekoľko dní, v mrazničke mesiace,“ povedali nám na vysvetlenie.

Staňte sa inšpektorom!

Ak aj vy narazíte na skazené potraviny, pošlite nám tip alebo odfotený výrobok na: tip@novycas.sk. Podnet musí obsahovať údaje - kde, kedy a akú nevhodnú či pokazenú potravinu ste našli. Ak uvediete svoje meno, o výsledku budete informovaný. Vaše podnety však môžu byť i anonymné. Všetky dostane aj Štátna veterinárna a potravinová správa. „Každý podnet posúdime a následne posunieme na prešetrenie regionálnej stanici,“ povedal MVDr. Martin Chudý. O výsledkoch bude pravidelne informovať Nový Čas.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu