Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Od začiatku mája vyššie pokuty za predaj skazených potravín

BRATISLAVA - Od začiatku mája tohto roka nadobudne účinnosť novela zákona o potravinách, ktorá umožní uložiť pokutu za predaj zdraviu škodlivých alebo skazených potravín až do výšky 10 mil. Sk.

Rovnako postihnutý bude prevádzkovateľ aj v prípade, ak používa na výrobu potravín zložky po uplynutí dátumu spotreby alebo dátumu minimálnej trvanlivosti. Do konca apríla môže pritom pokuta v týchto prípadoch dosiahnuť najviac 1 mil. Sk. Zákon určuje aj ďalšie postihy za porušenie povinností a výšku pokút, ktoré možno uložiť podľa závažnosti porušenia zákona. Ak sa zistí rovnaké porušenie zákona, za ktoré bola prevádzkovateľovi uložená pokuta, opakovane v priebehu roka, bude možné mu uložiť pokutu vo výške od 10 mil. Sk do 50 mil. Sk. V prípade, že prevádzkovateľ ohrozí zdravie ľudí nebezpečnými potravinami, jeho konanie môže mať trestnoprávne dôsledky.

Novelu zákona o potravinách schválil parlament 20. marca po tom, ako ju začiatkom marca vrátil prezident Ivan Gašparovič poslancom na opätovné prerokovanie. Prezident vtedy zdôvodnil vrátenie novely zákona tým, že novela zakotvuje len možnosť a nie povinnosť uložiť pokutu pri zistení nedostatku. Poslanci vetovanú novelu opätovne schválili s tým, že vyhoveli pripomienke prezidenta a zaviedli pre inšpektorov povinnosť udeliť pokutu vždy pri zistení závažného porušenia zákona o potravinách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu