Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Famózny Matej Tóth slávi narodeniny: Pozrite sa, akú kočku má po svojom boku!

Matej Tóth Zobraziť galériu (7)
Matej Tóth (Zdroj: TASR)

NITRA – Počas kariéry sa mu podarili úspechy, na ktoré fanúšikovia na Slovensku nikdy nezabudnú. Šport mu však ukázal aj odvrátenú stranu, keď musel svoje meno brániť kvôli dopingovej kauze. Práve dnes oslavuje svoje 41. narodeniny jeden z najlepších športovcov slovenskej histórie - Matej Tóth.

Matej Tóth sa narodil 10. februára 1983 v Nitre. Práve tam začali jeho športové kroky, vďaka ktorým sa stal jedným z najúspešnejších športovcov našej histórie. Atletike sa začal venoval v trinástich rokoch, avšak na svoje najväčšie úspechy si musel počkať.

Matej Tóth počas súťaže v chôdzi na 50 km mužov na OH 2016 v Riu de Janeiro
Zobraziť galériu (7)
Matej Tóth počas súťaže v chôdzi na 50 km mužov na OH 2016 v Riu de Janeiro  (Zdroj: SITA)

Jeden z nich prišiel na MS v atletike, ktoré sa v roku 2015 konali v Číne. Na trati dlhej 50 kilometrov získal historický úspech, keď vybojoval zlatú medailu. O rok neskôr prišiel vrchol jeho kariéry, keď si z olympijských hier v Riu de Janeiro odniesol opäť zlato a získal tak pre Slovensko vôbec prvú atletickú medailu z tohto podujatia. 

Rok po jeho úspechu však prišiel obrovský šok. Pre nezrovnalosti v jeho biologickom pase, ktoré môžu znamenať dopingový prehrešok, mu bola zastavené činnosť a začalo sa jedno z najťažších období jeho života.

Veľkou oporou mu bola jeho rodina na čele s manželkou Lenkou. S tou si povedali svoje "áno" v roku 2007 a v tom istom roku sa im narodila dcéra Ema, ktorej v roku 2009 pribudla sestra Nina. Po viac ako pol roku od obvinení sa napokon ukázalo, že náš elitný športovec pravidlá neporušil a Medzinárodná atletická asociácia Tótha definitívne očistila.

Okrem športovej kariéry zaujal aj svojou charitatívnou činnosťou a v súčasnosti je riaditeľom Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica.

Famózny Matej Tóth slávi
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Viac o téme: Matej Tóth
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu