Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Krutý osud českej herečky: Dokončila film a... Zastrelili ju!

Anna Letenská Zobraziť galériu (3)
Anna Letenská (Zdroj: Slaviafilm)

PRAHA - Je to vraj jediná česká herečka, ktorá bola popravená. Po zatknutí svojho druhého manžela mohla Anna Letenská dokončiť film, potom ju odviedli do koncentračného tábora. A neskôr chladnokrvne zastrelili.

Anna Letenská sa narodila 29. augusta 1904 ako Svobodová. Jej rodičia sa venovali kočovnému divadlu a ona sa na divadelných doskách objavila už ako dieťa. 

Galéria: Anna Letenská

Neskôr získala angažmán v riadnom divadelnom súbore. Meno Letenská má po manželovi, ktorý sa síce volal Hrdlička, no meno si oficiálne zmenil, aby v divadle nebolo príliš veľa "vtáčích" priezvisk. 

Anna istý čas pôsobila aj na Slovensku – v Košiciach aj v Bratislave. Neskôr zakotvila v Prahe. 

Vo filme sa prvý raz objavila v roku 1937. Celkovo trvala jej filmová kariéra len 5 rokov, no stihla natočiť 25 počinov. 

Anna Letenská
Zobraziť galériu (3)
Anna Letenská  (Zdroj: Slaviafilm)

Jej druhým manželom sa stal architekt Vladislav Čaloun, ktorý pôsobil v odboji. Osudnou sa mu stala pomoc lekárovi, ktorý ošetril ľudí, čo plánovali atentát na Heydricha. Keď Čalouna zatkli, Anna nakrúcala komédiu Přijdu hned a nacisti ju nechali film dokončiť. 

„Raz ráno pred nakrúcaním ku mne prišla a povedala, že cíti povinnosť zveriť sa mi, čo sa jej stalo, pretože to bude mať zrejme vplyv na našu spoluprácu. Vtedy mi oznámila, že už ju zatklo gestapo, ale že jej po intervencii nášho producenta dovolilo dotočiť tých niekoľko zostávajúcich dní, aby film mohol byť dokončený a producent neprišiel o peniaze. Do ateliéru ju gestapáci ráno priviezli a večer zase odviezli. A v takejto situácii točila veselohru,” spomínal režisér Otakar Vávra. 

Herečku neskôr odviedli do koncentračného tábora Mauthausen. 24. októbra 1942 sa mala zúčastniť lekárskej prehliadky. Tá bola však len zámienkou. Annu Letenskú chladnokrvne zastrelili. 

Anna Letenská
Zobraziť galériu (3)
Anna Letenská  (Zdroj: NFA)

Viac o téme: Anna Letenská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu