Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Český herec a jeho 2 manželky: Rovnaké meno... Tú druhú spoznal pri rozvode!

Tomáš Töpfer Zobraziť galériu (4)
Tomáš Töpfer (Zdroj: CT)

PRAHA - Český herec sa oženil s kolegyňou ešte počas štúdia. Hoci mali spolu dve dcéry, neskôr došlo k rozvodu. A práve počas neho Tomáš Töpfer spoznal svoju druhú manželku... s rovnakým menom.

Tomáš Töpfer sa narodil 10. januára 1951 v Prahe v rodine obchodníka. Vyštudoval brnianske konzervatórium a pražskú Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení (DAMU). Po ukončení školy začínal v roku 1972 ako herec v Divadle Petra Bezruča v Ostrave a zároveň režíroval v Severomoravském divadle v Šumperku.

Galéria: Tomáš Töpfer

Postupne prešiel viacerými divadelnými scénami – medzi nimi v Činohernom štúdiu v Ústi nad Labem, v Divadle E. F. Buriana až napokon zakotvil na jedenásť rokov v umeleckom súbore Divadla na Vinohradech (1987-1998).

V prvej polovici 90. rokov sa Tomáš Töpfer zaslúžil o vytvorenie tradície Shakespearovských letných slávností na Pražskom hrade a v roku 1995 založil spoločne s herečkou Eliškou Balzerovou Nadáciu Fidlovačka s cieľom obnoviť chátrajúce Hudobné divadlo v Prahe-Nuslích. V znovu obnovenom divadle pod názvom Divadlo na Fidlovačce sa Tomáš Töpfer zhostil v rokoch 1998 až 2012 hneď trojitej úlohy – bol jeho hercom, režisérom a riaditeľom. V máji roku 2012 sa vrátil do Divadla na Vinohradech, v ktorom od 1. septembra toho istého roku pôsobí rovnako ako riaditeľ, herec i režisér.

Český herec a jeho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: CT)

Filmový a divadelný herec a režisér si vyskúšal ešte jednu funkciu – politickú. V rokoch 2006 až 2012 bol senátorom bez politickej príslušnosti, zvoleným za Občiansku demokratickú stranu (ODS) v obvode Praha 4.

Tomáš Töpfer stvárnil na divadelných doskách a vo filme mnoho postáv. Z filmových možno spomenúť poviedkový film Maturita za školou (1973), kriminálky Kdo přichází před půlnocí (1979) a Druhý tah pěšcem (1984), objavil sa tiež v sérii o "básnikoch" režiséra Dušana Kleina – Jak básníkům chutná život (1987), Konec básníků v Čechách (1993), Jak básníci neztrácejí naději (2004) a Jak básníci čekají na zázrak (2016) a zahral si aj v historickej dráme Rašín (2018), ktorú režisér Jiří Svoboda natočil pri príležitosti stého výročia vzniku Československej republiky.

Najväčšiu popularitu priniesli Tomášovi Töpferovi postavy v televíznych seriáloch ako napríklad rola zubára Přemysla Krála v Živote na zámku (1995 – 1998), veliteľa četníckej stanice Arazima v Četnickych humoreskách (2001 – 2007), lekára Machovca v seriáli Nemocnice na kraji města (1977 – 1981) a v jeho pokračovaní Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (2003) alebo historický seriál První republika (2014 – 2018), v ktorom stvárnil postavu úspešného obchodníka Karla Škvora.

Český herec a jeho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: CT)

Tomáš Töpfer získal za svoju tvorbu viacero ocenení. Tak napríklad v roku 1995 sa stal držiteľom ceny Alfreda Radoka za najlepší mužský herecký výkon v hre Jacobowski a plukovník, v roku 2006 si prevzal cenu Thálie za úlohu Tovjeho v hre Šumař na střeše a v roku 2010 získal prvé miesto v ankete rozhlasových poslucháčov Neviditeľný herec za titulnú postavu v seriáli Jana Vedrala Xaver.

Z prvého manželstva má Tomáš Töpfer dcéry Terezu a Martu, z druhého Luciu. Obidve dcéry z prvého manželstva emigrovali s matkou v roku 1987 do USA. V súčasnosti je s nimi opäť v kontakte. Marta sa úspešne venuje skladaniu a hraniu latinskoamerickej hudby.

Svoju druhú manželku spoznal herec presne vo chvíli, keď ukončoval svoje prvé manželstvo. „Pri rozvode, pracovala na súde,” odpovedal časopisu Vlasta na otázku, ako sa spoznali. „Marta nebola sudkyňa, bol som na súde kvôli výživnému na deti. Náhodou sme sa stretli, uvarila mi kávu a bola na mňa príjemná a dobrá. Rozprávali sme sa, stretli sme sa, pozval som ju na večeru a nakoniec sme sa spolu naraňajkovali. Odvtedy spolu raňajkujeme často,” doplnil. Zhodou okolností jeho prvá aj druhá manželka sú nositeľkami rovnakého mena – Marta. 

Český herec a jeho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

Viac o téme: Tomáš Töpfer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu