Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Český hlas Lisy Simpson: Smrť dieťaťa... Len deň po pôrode!

Helena Štáchová Zobraziť galériu (6)
Helena Štáchová (Zdroj: Profimedia)

PRAHA - Ikonických Simpsonovcov máme aj na Slovensku spojených s ich českými hlasmi. Lisu nahovorila Helena Štáchová, ktorá sa ako matka musela vyrovnávať so smrťou svojho úplne prvého dieťaťa. Dcérka žila len jeden deň.

Helena Štáchová sa narodila 18. novembra 1944. Do Divadla Spejbla a Hurvínka nastúpila najprv ako elévka. Po roku odišla študovať na Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení a po jej absolvovaní sa v roku 1966 stala členkou tejto obľúbenej bábkovej scény.

Český hlas Lisy Simpson:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ČT)

V nasledujúcom roku prevzala od Boženy Welekovej interpretáciu jednej z hlavných postáv tohto divadla - Máničky. Po boku svojho manžela a divadelného partnera Miloša Kirschnera neskôr začala s interpretáciou cudzojazyčných textov: nemeckých, ruských, španielskych, talianskych, anglických, francúzskych, japonských a čínskych, uviedol na svojej webstránke Český rozhlas.

Štáchová písala hry pre deti aj pre dospelých, ktoré sa hrali doma aj v zahraničí. Svoje hry sama režírovala a niekoľko rokov sa starala aj o profil divadla ako jeho dramaturgička.

Po smrti Kirschnera v roku 1996 sa stala riaditeľkou Divadla Spejbla a Hurvínka. V roku 2008 vyhrala osemročný súdny spor o práva na postavy Spejbla a Hurvínka, čím divadlu zabezpečila jeho ďalšiu existenciu. V roku 2013 pre divadlo prevzala prestížnu cenu Thálie. V rovnakom roku získala za svoju činnosť aj ocenenie Zlatý vavrínový rád českej Hospodárskej komory.

Z televíznych úloh sa preslávila okrem iného dabingom Lisy Simpsonovej v slávnom americkom seriáli. 

Český hlas Lisy Simpson:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ČT)

V súkromí si prešla viacerými ťažkými chvíľami. „Smrť dieťaťa, na ktoré sa tešíte a máte strach, že ďalšie už nebudete mať...” spomenula kedysi pre Novinky.cz jeden z ťažkých momentov svojho života. Jej prvorodená dcérka zomrela len deň po svojom narodení. 

Helena Štáchová neskôr bojovala s rakovinou a hoci sa zdalo, že ju porazila, po čase sa choroba vrátila. Umelkyňa zomrela vo veku 72 rokov 21. marca 2017. 

Viac o téme: Helena Štáchová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu