Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Mladší brat známeho herca: Sekol so školou... Aj tak je známy!

Ján Mistrík Zobraziť galériu (5)
Ján Mistrík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hoci sa rozhodol ako tínedžer odísť zo školy, zachránil ho talent. Ján Mistrík sa stal známym hercom aj napriek tomu, že nemal ani maturitu...

Ján Mistrík sa narodil 3. augusta 1942 v Bratislave. Na scéne SND debutoval ako šesťročný v hre Rok na dedine, v ktorej si zahral spolu so starším bratom Ivanom Mistríkom, s Leopoldom Haverlom a Zuzanou Lonskou. Detským divadelným úlohám sa venoval do svojich 14 rokov.

Mladší brat známeho herca:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TA3/archív JM)

Galéria: Herec Ján Mistrík

Ako tínedžer sa urazil na učiteľku, ktorá mu dala pred celou triedou zaucho. Rozhodol sa viac do školy nevkročiť. „Robil som v pivovare ako 14 a pol, 15-ročný,” uviedol v rámci svojho portrétu v spravodajskej televízii TA3. Od roku 1958 pôsobil v druhom súbore Dedinského divadla, tzv. Dvojka mala stálu scénu v Spišskej Novej Vsi. Neskôr urobil skúšky na VŠMU, problémom ale bolo, že nemal maturitu. Nakoniec sa kompetentní rozhodli udeliť mu výnimku. „Po nás takto dostal výnimku aj Miško Dočolomanský o rok neskôr,” zaspomínal si herec. 

Po absolvovaní štúdia herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave Ján Mistrík nastúpil do Divadla Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) vo Zvolene. Počas rokov 1964 – 1966 bol členom Vojenského umeleckého súboru, odkiaľ odišiel do Divadla Slovenského národného povstania (dnes Slovenské komorné divadlo) v Martine. Na martinskej divadelnej scéne profesijne výrazne vyrástol pod vedením niekoľkých významných režisérov danej doby. Od roku 1973 je hercom Divadla Nová scéna v Bratislave, osemnásť rokov bol členom jej Poetického súboru, kde stvárnil mnohé významné postavy.

Mladší brat známeho herca:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Anton Faraonov )

Prvé epizódne filmové postavy si Ján Mistrík zahral v známych filmoch Kapitán Dabač (1959) a Smrť sa volá Engelchen (1960). Potom v roku 1962 sa predstavil v športovej dráme Poslední etapa, nasledovali drámy Kto si bez viny (1963) a Letokruhy (1972). Účinkoval vo viac ako 50 hraných a televíznych snímkach, okrem iných to boli Prešporská kasáreň maľovaná (1975), Cirkus v cirkuse (1975), Obhajoba sa nekoná (1976), Zbojníci (1978), Mŕtvi učia živých (1983) alebo Tábor padlých žien (1997).

Obľubu si získal ako predstaviteľ Michala Bielika, jednej z hlavných mužských postáv rozhlasového seriálu Čo nového, Bielikovci, vysielaného v rokoch 1974 až 1990.

Ján Mistrík dlhé roky pôsobí aj ako vyhľadávaný dabingový herec. V roku 2012 bol medzi laureátmi výročných cien Literárneho fondu (LF) za stvárnenie rôznych postáv alebo uvedenie divadelných inscenácií.

Mladší brat známeho herca:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Petra Bošanská)

Viac o téme: Ján Mistrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu