Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Česká speváčka narodená v Ružomberku: Ochrnula a potom... začala strácať hlas!

Vlasta Průchová Zobraziť galériu (7)
Vlasta Průchová (Zdroj: ČT)

PRAHA - Naši susedia ju nazývajú prvou dámou českého jazzu. Ku koncu života však legendárna speváčka Vlasta Průchová nielen ochrnula, ale začala aj strácať svoj krásny hlas.

Vlasta Průchová sa narodila 12. júla 1926 v Ružomberku. Jej rodičia boli síce Česi, no po prvej svetovej vojne sa presťahovali na Slovensko.

Neskôr bývali v Trenčíne. „So Slovákmi sme sa mali veľmi radi. Veľmi rada si na to spomínam. A potom nastala zrazu tá doba, že sme museli odísť - Čechúni von! Bolo to veľmi smutné. Potom sa mi noc čo noc snívalo, že sa vraciam na Slovensko, že som tam zase doma a všetko je krásne,” povedala speváčka v roku 2002 v relácii Na plovárně. 

Česká speváčka narodená v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ČT)

Vlasta Průchová bola podľa českých médií priekopníčkou českého jazzového repertoáru. Venovala sa však aj populárnej hudbe – zaspievala si aj s Karlom Gottom, Milanom Chladilom či Evou Pilarovou. K jej obdivovateľom patril aj bývalý prezident Václav Klaus. 

Najväčšiu popularitu jej prinieslo moderovanie súťaže Hledáme písničku pro všedný den. Vďaka tomu aj vznikol jej najslávnejší hit Docela všední, obyčejný den. „Vlasta vtedy mohla spievať, koncertovať, nakrúcať a stala sa kmeňovou speváčkou vtedy vznikajúceho Československého rozhlasu,” povedal pre Českú televíziu publicista Aleš Benda. 

Česká speváčka narodená v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube)

Všetko zmenila emigrácia syna. Až do 90. rokov nemohla Průchová vydať žiadnu nahrávku. Potom začala opäť vystupovať. 

V roku 1994 postúpila speváčka operáciu, ktorá síce bola úspešná, ale Vlasta začala priberať a začali ju vraj trápiť depresie. Neskôr ochrnula na polovicu tela a bola odkázaná na pomoc iných. Potom začala strácať aj hlas a to ju už definitívne zlomilo. Zomrela 16. júna 2006 v liečebni pre dlhodobo chorých. 

Česká speváčka narodená v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ČT)

Viac o téme: Vlasta Průchová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu