Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

40-ky sa nedožil: Slovenský hokejista sa predávkoval!

Marek Svatoš Zobraziť galériu (4)
Marek Svatoš (Zdroj: SITA)

DENVER - Dnes si fanúšikovia, ale najmä rodinní príslušníci pripomenú hokejistu Mareka Svatoša. Slávil by okrúhlu štyridsiatku. Zomrel však necelých 5 mesiacov po svojich 34. narodeninách.

Marek Svatoš sa narodil 17. júna 1982 v Košiciach. Patril k najväčším talentom slovenského hokeja a už ako 18-ročný sa pobral do zámoria. 

Galéria: Hokejista Marek Svatoš

Na MS juniorov v roku 2002 sa stal spoločne s Kanaďanom Mikeom Cammallerim najlepším strelcom turnaja, keď v siedmich zápasoch strelil rovnaký počet gólov. Sezónu 2001/2002 zakončil víťazstvom prestížneho Memorial cupu. 

V sezóne 2005/2006 patril k najlepším nováčikom NHL, v 61 zápasoch strelil 32 gólov a zaznamenal celkovo 50 kanadských bodov. Zopakovanie tohto úspechu mu neskôr skomplikovali zranenia a operácie, pre ktoré vynechal množstvo zápasov.

Marek Svatoš
Zobraziť galériu (4)
Marek Svatoš  (Zdroj: TASR)

V roku 2006 reprezentoval Slovensko na ZOH v Turíne a predstavil sa aj na MS 2010 v nemeckom Kolíne nad Rýnom. V sezóne 2010/2011 sa objavil v tímoch Nashville Predators a Ottawa Senators, ale to už bola v NHL jeho labutia pieseň. V zámorskej profilige odohral celkovo 358 zápasov, v ktorých strelil 102 gólov a pridal 77 asistencií.

Následne pôsobil v KHL v drese Avangardu Omsk, potom sa pobral do Slovanu Bratislava. Jeho posledným pôsobiskom sa symbolicky stal materský klub HC Košice. V drese "oceliarov" odohral v ročníku 2013/2014 celkovo 36 zápasov, v ktorých strelil 7 gólov a pridal 16 asistencií a sezónu zakončil ziskom majstrovského titulu.

Marek Svatoš
Zobraziť galériu (4)
Marek Svatoš  (Zdroj: TASR)

V roku 2008 sa v Chorvátsku oženil s americkou dizajnérkou Dianou, s ktorou sa usadili v Denveri. Podľa medializovaných informácií hokejistova žena bojovala s rakovinou. 

Svatoš zomrel 5. novembra 2016 vo veku 34 rokov. V posteli ho našla mŕtveho jeho manželka. Zámorské médiá priniesli verziu s predávkovaním, ktorú napokon potvrdila pitevná správa. Svatoša zabila smrteľná kombinácia kodeínu, morfínu a Xanaxu, ktorý slúži ako liek proti úzkosti.

Podľa súdneho lekára Svatoš v minulosti užíval heroín a prešiel odvykacím programom. Takisto trpel depresiami, mal samovražedné sklony a krátko pred smrťou prežil "veľmi stresujúce obdobie"

Marek Svatoš
Zobraziť galériu (4)
Marek Svatoš  (Zdroj: TASR)

Viac o téme: Marek Svatoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu