Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tajomstvo predsedu zo Slunce, seno...: Tragédia a útek!

Miroslav Zounar Zobraziť galériu (3)
Miroslav Zounar (Zdroj: ČT)

PRAHA - Asi málokto vie, že Miroslava Zounara, ktorý sa neskôr stal nesmrteľným ako predseda JZD v Troškových komédiách, nevychovali vlastní rodičia. Bol ešte dieťa, keď mu umrela mama a od otca, ktorý sa znovu oženil, doslova utiekol.

Miroslav Zounar sa narodil 15. júna 1932. Počas druhej svetovej vojny prišiel o mamu a jeho otec sa krátko nato znovu oženil. Malému chlapcovi sa zrútil celý jeho svet a voči otcovi sa vzbúril. A tak si ho k sebe vzala bezdetná teta, ktorá ho vychovávala. 

Galéria: Miroslav Zounar

Po maturite na gymnáziu mal v pláne pokračovať na lesníckej škole, ale venoval sa ochotníckemu divadlu, vďaka čomu si ho všimol istý herec z Národného divadla. A odporučil mu študovať na DAMU. 

Po štúdiu začal pôsobiť v divadle, kde sa uplatnil aj ako bábkoherec, ale čoskoro ho objavili aj pre film. Pred kamerami stál veľakrát, zvyčajne však v menších úlohách. Objavil sa v snímkach ako Dědeček automobil, Čas lásky a naděje, Zastretý farebný svet, Signum laudis, V zámku a podzámčí, Smrt talentovaného ševce, Slnko, seno..., Kus života, Princezná ze mlejna... 

Hral aj v seriáloch Tridsať prípadov majora Zemana, Zkoušky z dospělosti, Sanitka, Povstalecká história, Bylo nás šest, Rodáci, Chlapci a chlapi a iných. 

František Němec a Miroslav Zounar
Zobraziť galériu (3)
František Němec a Miroslav Zounar  (Zdroj: ČT)

Jeho poslednou úlohou bola rola kapelníka v rozprávke Princezna ze mlejna. Tri roky predtým vznikla tretia časť projektu Slunce, seno..., ktorá sa odohrávala v Taliansku. Pre zdravotné problémy už ale vycestovať nemohol. Svoje scény natočil v Česku a strihači ho do snímky "doplnili". 

Už začiatkom 90. rokov mu bola zistená rakovina, ktorej podľahol 28. marca 1998. 

Tajomstvo predsedu zo Slunce,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ČT)

Viac o téme: Miroslav Zounar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu