Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vyše 50 rokov manželstva českých hercov: Nevera a nemanželská dcéra!

Jana Preissová Zobraziť galériu (4)
Jana Preissová (Zdroj: ČT)

PRAHA - Herečka Jana Preissová v roku 2019 oslávila takzvanú zlatú svadbu. Manželstvo s kolegom Viktorom Preissom ale nebolo vždy bezproblémové. Istý čas totiž žil s dvomi ženami paralelne a narodila sa mu dcéra s inou...

Jana Preissová, rodným menom Drchalová, sa narodila 7. februára 1948 v českej Plzni. Od detského veku prejavovala vlohy k tancu a hudbe, hrala ochotnícke divadlo a neskôr sa zúčastňovala školských recitačných súťaží.

Galéria: Jana Preissová

Po ukončení štúdia herectva na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení (DAMU) v Prahe dostala angažmán v pražskom Divadle Na zábradlí. Pôvab a krehký vzhľad ju predurčovali k postavám jemných ženských hrdiniek plných emócií, presvedčivo však dokázala stvárniť i komické a tragické postavy. Vďaka dramatickému talentu, profesijnej istote a osobnému šarmu, ale i zmyslu pre humor sa Preissová postupom času stala jednou z najvýraznejších osobností pražského Divadla Na zábradlí, v ktorom pôsobila 20 rokov (1970 – 1990).

Od roku 1990 je herečka členkou Činohry Národného divadla v Prahe. Na prvej českej scéne dodnes odohrala desiatky charakterovo odlišných postáv klasického i moderného repertoáru. Špičkové herecké výkony predviedla napríklad v inscenáciách Pygmalion, Mária Stuartová, Z prachu hvězd, Richard III., Babička alebo Nočná sezóna.

Vyše 50 rokov manželstva
Zobraziť galériu (4)

Svojím talentom a krásou ohúrila Jana Preissová tiež filmových a televíznych divákov. Do histórie českého filmu sa zapísala hlavnou úlohou vo filme Rozmarné léto (1967) režiséra Jiřího Menzela. Už ako osemnásťročná podala vynikajúci herecký výkon, prekvapila istotou, s akou sa pohybovala pred kamerou.

Po sľubnom vstupe na strieborné plátno si zahrala aj v snímkach Klec pro dva (1967), Zločin v šantánu (1968), Velká neznámá (1970), Slaměný klobouk (1971), Morgiana (1972), Tajemství zlatého buddhy (1973), Příběh lásky a cti (1977) a ďalších. Jej kreácia v historickej dráme Řád (1994) bola v roku 1994 ocenená Českým levom v kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe.

Preissovej mimoriadne bohatú televíznu filmografiu tvoria okrem iných úspešné snímky Záhořanský hon (1968), Manon Lescaut (1970), O Pomněnce (1971), Cyrano z Bergeracu (1971), kultové komédie Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) a Jak dostat tatínka do polepšovny (1978), ďalej napríklad Triptych o láske (1980), Viktor Veliký (1987), S vyloučením veřejnosti (1992) alebo Ex offo (1998). Po dlhej odmlke ju diváci mohli vidieť napríklad vo filme Ženská na vrcholu (2019).

Zahrala si tiež v seriáloch My všichni školou povinní (1984), Synové a dcery Jakuba skláře (1985), Přísahám a slibuji (1990) či Dobrá čtvrť (2005 – 2008).

Vyše 50 rokov manželstva
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: VAV Film)

Vďaka jemnému a kultivovanému hlasovému prejavu sa Jana Preissová zaradila aj medzi vyhľadávané dabingové herečky. Venuje sa tiež pedagogickej činnosti na konzervatóriu v Prahe.

Jej manželom je nemenej známy český herec Viktor Preiss, s ktorým má dvoch synov. Brali sa v čase, keď ešte študovala. No začiatkom 80. rokov sa Preiss zapozeral do inej, dokonca s ňou splodil dcéru. Nakoniec sa manželke priznal a rozhodol sa ukončiť ten druhý vzťah. 

Jana to prijala a odpustila mu. Ona sama zažila rozvod rodičov a nechcela tomu istému vystaviť aj svoje deti. „Pre mňa bol ich rozchod veľká trauma. Dodnes si myslím, že sa nespokojnosť a kríza v manželstve dajú riešiť aj inak ako rozchodom,” uviedla herečka pre Zlínský deník. 

Viktor Preiss a Jana Preissová
Zobraziť galériu (4)
Viktor Preiss a Jana Preissová  (Zdroj: ČT)

Viac o téme: Jana Preissová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu